Vladimir Putin începe să simtă presiunea sancţiunilor. Aceasta ar fi prima incapacitate majoră de plată a obligaţiunilor străine a Moscovei din anii care au urmat revoluţiei bolşevice din 1917.
Rusia a efectuat o plată scadentă pe 4 aprilie pentru două obligaţiuni suverane – cu scadenţa în 2022 şi 2042 – în ruble, în loc de dolari, aşa cum era obligată să plătească.
Criză alimentară mondială generată de Rusia, anunţ oficial de la Uniunea Europeană
Prin urmare, Rusia „poate fi considerată în incapacitate de plată conform definiţiei Moody’s, dacă nu se remediază până la 4 mai, care este sfârşitul perioadei de graţie”, a declarat Moody’s într-un comunicat.
„Contractele de obligaţiuni nu au nicio prevedere de rambursare în altă monedă decât în dolari”. Moody’s a precizat că, în timp ce unele euroobligaţiuni ruseşti emise după 2018 permit plăţi în ruble în anumite condiţii, cele emise înainte de 2018 – cum ar fi cele cu scadenţa în 2022 şi 2042 – nu permit acest lucru.
„Opinia Moody’s este că investitorii nu au obţinut promisiunea contractuală în valută la data scadenţei plăţii”, a precizat Moody’s.
Rusia a declarat în repetate rânduri că vrea să-şi plătească datoria, dar contrazice faptul că Occidentul a împiedicat-o să plătească prin impunerea unor sancţiuni.
În 1998, Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru o datorie internă de 40 de miliarde de dolari şi a devalorizat rubla în timpul preşedintelui Boris Elţîn, deoarece era efectiv în faliment după ce criza datoriilor asiatice şi scăderea preţurilor petrolului au zdruncinat încrederea în datoria sa pe termen scurt în ruble.
România a găsit soluţia de a înlocui gazul rusesc. Ministrul Energiei anunţă că vrea să importe gaze lichefiate din Israel
De data aceasta, Rusia are banii, dar nu poate plăti, deoarece rezervele sale – pe locul patru ca mărime în lume – sunt îngheţate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada.
Ar putea fi prima incapacitate majoră de plată a datoriei Rusiei din mai bine de un secol. Chiar şi atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, Rusia şi-a asumat datoria externă.
În 1918, revoluţionarii bolşevici sub conducerea lui Vladimir Lenin au repudiat datoria ţaristă, şocând pieţele globale. Cum obligaţiunile nu mai valorau nimic, unii deţinători de obligaţiuni ţariste le-au folosit ca tapet. Uniunea Sovietică, sub conducerea lui Iosif Stalin, a încetat să mai asigure serviciul împrumuturilor către Statele Unite şi Suedia după cel de-al Doilea Război Mondial.