Milioane de oameni s-au trezit cu facturi uriașe la întreținere. Cele mai sumbre temeri ale bucureștenilor care încă mai sunt racordați la sistemul public de termoficare au devenit realitate chiar primele zile ale noului an.
Deși în ultimele două luni, milioane de bucureșteni au înghețat la propriu în casele lor sau din cauza lipsei apei calde au fost nevoiți să plimbe cratița de la aragaz în baie și retur, încă din primele zile ale anului 2023, s-au trezit cu facturi colosale la întreținere.
Chiar dacă mii de blocuri din Capitală nu au avut apă caldă și căldură, din cauza scumpirilor înregistrate în ultimele luni ale anului 2022, facturile la întreținere au crescut cu câteva sute de lei.
De exemplu, proprietarii unui apartament cu 2 camere în București, care nu au avut apă caldă și căldură, cel puțin jumătate din luna noiembrie, au plătit la începutul acestui an undeva între 400 și 500 de lei la întreținere.
Astfel, întreținerea pe luna noiembrie a crescut cu 37% față de media lunii noiembrie din ultimii doi ani. Iar costurile cu termoficarea sunt cu 58% mai mari față ultimii doi ani. De asemenea, la gaz creșterea e de două ori și jumătate, iar la electricitate creșterea e de aproape cinci ori.
Administratorii de blocuri, spun că întreținerea din acest an depășește orice întreținere din ultimii 7 ani.
Radu Opaina, fost director al RADET, spune că preţul gigacaloriei a crescut de 2,5 ori, fapt pentru care, cu tot cu măsurile luate de Guvern, românii vor plăti cel puţin dublu la întreţinere.
Fostul director RADET a mai spus, în acest context, că declaraţiile primarului Capitalei, Nicuşor Dan, care a afirmat că preţul gigacaloriei nu va creşte, sunt „o mică minciună”.
„Asta este o altă latură a nenorocirilor (plata întreținerii – n.r.). Vor avea căldură unii, vor avea apă caldă, dar prețurile, costurile, vor fi duble”, a declarat Radu Opaina, potrivit Gândul.
De asemenea, consilierul general la Primăria Capitalei, Marius Pavel, a vorbit la rândul său despre aceste costuri. În opinia sa, prețurile pentru căldură la iarnă vor fi „mai mult decât duble”.
„Vor fi mai mult decât duble (prețurile – n.r.), de două ori jumătate, a crescut prețul. La 1 aprilie, la propunerea primarului general, a fost crescut prețul gigacaloriei de 2,5 ori, care s-ar putea să crească. Așa că, declarația primarului general că nu crește prețul gigacaloriei este o mică minciună, ca să o definesc foarte blând”, a declarat și Marius Pavel.
Mai exact, Radu Opaina spune că pentru un apartament de trei camere se vor plăti 1.000 de lei pe lună.