Turcia se numără printre ţările care ar putea oferi Kievului garanţii de securitate ca parte a oricărui acord cu Rusia de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat, luni, un înalt oficial ucrainean, conform Reuters.
”Turcia se numără printre acele ţări care ar putea deveni garanţii securităţii noastre în viitor”, a declarat Ihor Zhovkva, şef adjunct al Biroului Preşedintelui Volodimir Zelenski, înaintea negocierilor de pace stabilite între Ucraina şi Rusia, în Turcia.
Putin, răspuns devastator pentru Zelenski prin intermediul lui Abramovici: „Spune-i că îi voi distruge”
Kievul a precizat că doreşte garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic care să ofere Ucrainei protecţie din partea unui grup de aliaţi în cazul unui atac viitor.
Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia şi Ucraina va avea loc marţi, în Istanbul, potrivit preşedinţiei turce
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, ”au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce, publicat duminică, relatează CNN.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică, pentru CNN, că negocierile vor avea loc marţi.
Serghei Lavrov a respins posibilitatea unor discuţii Putin-Zelenski
Cu toate acestea, negociatorul ucrainean David Arahamia a declarat în cursul zilei de duminică că întâlnirea va avea loc luni. Rundele anterioare de negocieri nu au avut rezultatele dorite.
Erdogan şi Putin au discutat despre ”cea mai recentă situaţie din războiul Rusia-Ucraina” şi despre eforturile de negociere dintre Rusia şi Ucraina, conform comunicatului.
”În timpul întâlnirii, preşedintele Erdogan a subliniat necesitatea încetării focului şi stabilirii păcii între Rusia şi Ucraina cât mai curând posibil şi îmbunătăţirii situaţiei umanitare din regiune şi a afirmat că Turcia va continua să contribuie în orice mod posibil pe parcursul acestui proces”, se adaugă în comunicat.
Ministrul turc de Externe: Oligarhii ruşi sunt bineveniţi în Turcia, pentru turism sau investiţii
Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat sâmbătă că îi va primi pe oligarhii ruşi sancţionaţi în ţara sa, atât ca turişti, cât şi ca investitori, atâta timp cât oricare relaţii de afaceri sunt menţinute în sfera dreptului internaţional, transmite CNBC.
Turcia a fost în centrul atenţiei săptămâna aceasta, după ce două super-yachturi, care costă sute de milioane de dolari, aparţinând, se pare, oligarhului rus Roman Abramovici, au sosit în apele sale de coastă, ocolind literalmente sancţiunile occidentale.
Fiecare dintre yahturi valorând aproximativ 600 de milioane de dolari sau mai mult, Abramovici plasează practic 1,2 miliarde de dolari în Turcia, ţara non-UE, încercând să-şi mute bunurile în afara razei de acţiune a guvernelor din SUA, Regatul Unit şi UE, care vizează cu sancţiuni elita bogată a Rusiei.
Turcia a spus că este o mişcare legitimă – atâta timp cât iahturile rămân în afara apelor teritoriale ale ţărilor care sancţionează, care se extind pe 12 mile marine de coastă.
Vorbind cu Hadley Gamble de la CNBC la Forumul de la Doha, Qatar, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a spus că orice activitate trebuie să fie legală.
”Implementăm sancţiuni aprobate de ONU, aşa că dacă cetăţenii ruşi doresc să viziteze Turcia, desigur, pot vizita Turcia. Acum ruşii vin să viziteze Turcia, asta nu este nicio problemă”, a spus el.
Alertă la Marea Neagră. Mină de război folosită de armata rusă în conflictul cu Ucraina, descoperită în apropierea Portului Midia
Întrebat dacă acest lucru se extinde la investiţii şi afaceri, Cavusoglu a răspuns: ”Deci, dacă vrei să spui că aceşti oligarhi pot face orice afacere în Turcia, atunci, desigur, dacă este legal şi nu este împotriva dreptului internaţional, voi lua în considerare”.
”Dacă este împotriva dreptului internaţional, atunci aceasta este o altă poveste”, a adăugat el.
Turcia a criticat ferm invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, dar se opune, în principiu, sancţiunilor impuse de aliaţii săi din NATO.
Având în vedere legăturile sale diplomatice şi economice cu Rusia, în special în ceea ce priveşte importurile de gaze ruseşti, şi relaţia sa uneori volatilă cu partenerii occidentali, este puţin probabil ca atitudinea Turciei să se schimbe în curând.
Turcia s-a poziţionat ca un mediator neutru şi apreciat în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina, premierul olandez Mark Rutte lăudând recent ţara pentru că ”a făcut tot ce poate face”.
Aceasta a făcut-o o destinaţie pentru ruşii care doresc să-şi păstreze bogăţia şi să facă investiţii pe o piaţă globală din ce în ce mai neprietenoasă.
Cavusoglu a fost prezent când miniştrii de Externe ai Rusiei şi Ucrainei, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, s-au întâlnit în staţiunea turcă Antalya, la începutul lunii martie.
Discuţiile respective nu au reuşit să producă niciun rezultat clar.
Cavusoglu a călătorit, de asemenea, atât în Rusia, cât şi în Ucraina, mai recent, pentru discuţii atât cu Lavrov, cât şi cu Kuleba, spunând reporterilor că a avut loc ”o apropiere în poziţiile ambelor părţi pe subiecte importante”.
Turcia a creat legături strânse cu Rusia de-a lungul anilor în domenii precum apărare, energie şi comerţ şi se bazează, de asemenea, pe turiştii ruşi. Dar Ankara a vândut şi drone Kievului, ceea ce a înfuriat Moscova.
În 2020, administraţia Donald Trump a impus sancţiuni Turciei pentru achiziţia unui sistem rusesc de rachete, S-400, în valoare de mai multe miliarde de dolari.
Sâmbătă, Cavusoglu a spus că ţara sa are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană şi a refuzat să excludă să cumpere mai multe de la Moscova.
”Preferăm să le cumpărăm din Statele Unite şi de la aliaţii noştri. Iar dacă nu putem cumpăra de la aliaţii noştri, atunci trebuie să găsim o altă sursă”, a spus el pentru CNBC, exprimându-şi regretul faţă de durata unui acord între Turcia şi vecinii săi europeni.
”Regiunea noastră nu este un refugiu sigur… aşa că în acest caz încă lucrăm la alternative”, a spus el. ”Ţara mea este o ţară suverană şi trebuie să-mi protejez ţara şi trebuie să cumpăr ceea ce avem nevoie din orice ţară posibilă”, a adăugat el.