Mai multe națiuni europene par să ezite cu privire la exportul de arme grele, cum ar fi tancuri sau avioane de luptă, pe fondul îngrijorării că o astfel de mișcare ar putea escalada oficial războiul din Ucraina într-un conflict direct între Rusia și statele membre NATO. Totuşi, Ursula Von der Leyen i-a îndemnat pe liderii europeni să nu amâne deciziile de a trimite arme Ucrainei, cramponându-se de diferitele tipuri de calibru. „Nu mai faceţi distincție între armele grele și cele ușoare”, a spus ea. „Ucraina trebuie să obțină tot ce are nevoie, pentru a se apăra”.
Pe de altă parte, sancţiunile viitoare ale Uniunii Europene împotriva Rusiei vor viza băncile, în special Sberbank, cea mai mare bancă din ţară, precum şi petrolul, a mai declarat şefa Comisiei Europene. „Ne uităm în continuare la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rus. Şi, desigur, există problemele legate de energie„, a spus Ursula von der Leyen.
Citeşte şi Cum intenționează Volodimir Zelenski să reconstruiască Ucraina: „Avem planuri clare”
EU chief urges member states to give Ukraine weapons quickly https://t.co/ODrjXCq2nX
— Russia Ukraine Updates (@StopVladdyDaddy) April 17, 2022
UE a scutit până acum cea mai mare bancă a Rusiei în seriile anterioare de sancţiuni, deoarece aceasta, împreună cu Gazprombank, este unul dintre principalele canale de plăţi pentru petrolul şi gazul din Rusia, pe care ţările din UE continuă să le cumpere în pofida conflictului din Ucraina. Preşedinta Comisiei Europene a mai spus că UE lucrează la „mecanisme inteligente”, astfel încât şi petrolul să poată fi inclus în următoarele sancţiuni.
„Ceea ce nu ar trebui să se întâmple este ca Putin să obţină preţuri chiar mai mari pe alte pieţe pentru aprovizionarea care altfel ar merge către UE”, a spus ea.”Principala prioritate este reducerea veniturilor lui Putin„, a spus ea.