Pensii dublu impozitate! Care sunt românii care ar putea lua mai puțini bani de anul viitor. „E vorba despre plățile făcute din Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ, care riscă să fie tratate începând de la 1 ianuarie în același fel ca sume necontributive cu cotele de impozit progresiv aplicat începând cu 1 ianuarie pensiilor de serviciu. Astfel, în loc de cota de 10% aplicabilă în prezent, există riscul să se rețină cote de 15% sau 20%, evident mult mai mari decât ar fi corect”, spune Mihai Bobocea, APAPR.
Pensiile și alocațiile ar putea întârzia în preajma sărbătorilor. Milioane de oameni afectați
Asta ar însemna impozitarea progresivă a câștigurile adunate de un contributor la Pilon II și III, adică banii strânși în plus față de cei virați efectiv. Aceste câștiguri sunt făcute de pe urma investițiilor realizate de administratorii de fonduri în titluri de stat, acțiuni și obligațiuni.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu transmite, luni seară, clarificări despre Pilonul II de pensii, după ce preşedintele USR, Cătălin Drulă, a vprbit despre ”atacul” PSD_PNL asupra acestor pensii.
”Unii supăraţi că am îndeplinit şi jaloanele de ei scrise în PNRR, legate de pensii, dar şi de aşa fel încât pensiile (inclusiv cele mai mici) să crească, lansează acum fumigene către pensiile din Pilonul II. Dragilor, Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii, ele nefiind pensii de serviciu, adică nefiind speciale, aşa cum le zic unii, ci pensii pe bază de contributivitate”, a transmis, luni seară, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Clarificările vin după ce liderul USR, Cătălin Drulă, a cerut coaliţiei PNL-PSD să înceteze atacurile la Pilonului II de Pensii.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR, solicitarea liderului formaţiunii a fost formulată în contextul în care o nouă modificare la Codul Fiscal va duce la o impozitare de până la 20% a pensiilor private, deşi până acum aceste pensii erau impozitate cu 10%.
”Noul lor plan: tratează pensiile private la fel ca pensiile speciale. Dacă până acum pensiile private erau impozitate cu 10%, acum, printr-o simplă modificare la Codul Fiscal, am putea avea o impozitare de până la 20%. Este vorba despre un haos legislativ, o ambiguitate în Codul Fiscal – mai precis, Legea 282/2023 – care pune în aceeaşi oală munca noastră cu privilegiile nesustenabile ale unora. Este inacceptabil să spui că pensiile din Pilonul II, bazate pe contributivitate, sunt acelaşi lucru cu pensiile speciale”, afirmă Cătălin Drulă.
Sunt schimbări importante pentru şapte milioane de români care au cotizat la pilonul II de pensii.
De la 1 ianuarie 2024, statul dă mai mult cu 8 lei pentru pensiile din pilonul II, adică va creşte contribuţia de la 3,37% la 4,75%. Dar pe de altă parte, statul vrea să taie comisioanele percepute de administratorii de pensii private pentru banii viraţi de stat.
Tot de la 1 ianuarie, o lege adoptată de Parlament spune că statul nu va mai impozita banii depuşi de români la pilonul II, ci doar câștigul. Asta ar aduce în buzunarul pensionarilor la pilonul 2, care au avut un salariul de minim 3000 de lei, în perioada de activitate peste 4000 de lei.
Pierderea pentru stat este considerabilă. Avem şi un exemplu. Dacă un român are salariul minim de 3.300 de lei, în prezent va încasa lunar 29 de lei în plus la pilonul II.
De la 1 ianuarie 2024, suma creşte la 36 de lei. Problema impozitării pensiilor private ar putea să fie tranșată înainte de finalul acestui an, administratorii fondurilor de pensii cerând modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal.