Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că Viorel Mocanu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2019, întrucât a exercitat simultan funcția de secretar de stat – Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul M.A.E. și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A, anunţă ANI într-un comunicat de presă.
„Persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) f) funcția de manager sau membru al consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor și societăților naționale. […]”.
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. MOCANU VIOREL a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se areată în comuincatul ANI.
Viorel Mocanu are 35 de ani şi este avocat în Baroul Bucureşti. A preluat funcţia de agent guvernamental CEDO în luna februarie 2019. În iulie a demisionat.
Citeşte şi: Reacţia DNA la imaginile cu Sorina Pintea în cătuşe la Policlinica MAI
Sorina Pintea a fost reţinută vineri seară, iar Tribunalul București a decis, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Sorina Pintea este acuzată pentru luare de mită în formă continuată. DNA susţine că există probe că Sorina Pintea a luat de mită sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, bani ce reprezentau 7% din valoarea unui contract de la Spitalul din Baia Mare.
Sorina Pintea a contestat deja măsura arestului preventiv. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit să judece vineri, 6 martie, contestaţia depusă de fostul ministru al Sănătăţii.