În fapt, din actele administrate în cauză, au rezultat indicii şi s-au obţinut probe privind existenţa şi funcţionarea a două grupuri infracţionale organizate cu denumirile generice „OPRIŞENI” şi „PRISACANI”, interconectate, cu componenţă multinaţională, română şi moldoveană, care au acţionat în mod constant şi ofensiv pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin acte de contrabandă peste râul Prut, şi, ulterior, colectarea, transportul, depozitarea şi comercializarea prin intermediari sau direct în scopul obţinerii de beneficii financiare.
Ulterior, pe parcursul documentării cauzei până în prezent, în legătură cu activitatea ilegală desfăşurată de către primele două grupări infracţionale organizate, au rezultat indicii şi s-au obţinut probe privind existenţa şi funcţionarea unui al treilea grup infracţional organizat cu denumirea generică „ALBINEŢ”, care a acţionat în mod constant pe raza municipiului Iaşi, cu ramificaţii şi pe raza judeţului Suceava, cu componenţă multinaţională, română şi moldoveană/ucraineană, în scopul introducerii ilegale, colectării, transportulului, depozitării şi comercializării de ţigarete provenite din contrabandă pe raza mun. Iaşi, prin intermediari sau direct, în scopul obţinerii de beneficii financiare.
Membrii grupurilor au avut legături bine închegate între ei pe segmente relaţionale şi momente acţionale, cu aport diferit adus la îndeplinirea sarcinilor în funcţie de posibilităţile de acţiune ale fiecăruia în cadrul grupului.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că grupurile infracţionale organizate cu denumirile generice „OPRIŞENI” şi „PRISACANI” au acţionat cu preponderenţă în zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora iar grupul infracţional organizat cu denumirea generică „ALBINEŢ” a acţionat cu precădere pe raza municipiului Iaşi, dar cu ramificaţii şi pe raza judeţului Suceava.
S-a constatat că membrii grupurile infracţionale organizate „OPRIŞENI” şi „PRISACANI” cunoşteau foarte bine configuraţia terenului şi a tuturor căilor de acces în zona împădurită către malul râului Prut, iar prin poziţionarea localităţilor Prisăcani, Moreni, Oprişeni în imediata apropiere a malului râului Prut lângă digul naţional, întreaga zonă le oferea posibilităţi de observare şi supraveghere a patrulelor Poliţiei de Frontieră, luându-şi întotdeauna măsuri de protecţie prin dispunerea în teren a celorlalţi participanţi la infracţiune în vederea observării din timp şi de la distanţă a sosirii patrulelor de poliţie în zona respectivă. În perioada noiembrie 2016 – septembrie 2018, în urma activităţilor de monitorizare şi realizării de capturi intermediare, au fost indisponibilizate peste 1.390.560 ţigarete, diferite mărci, în valoare totală de aproximativ 646.496 lei.
La data de 27 septembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au efectuat un număr de 38 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava, ocazie cu care au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 5.100 pachete ţigări (102.000 ţigarete) de diferite mărci, o folie de plastic de culoare neagră cu o substanţă vegetală de culoare verde-olive (în amestec cu tutun, cu miros înţepător), o substanţă vegetală de culoare verde olive, ţigarete rulate artizanal ce conţin materie vegetală de culoare verde olive, folii de staniol în care se găseşte substanţă vegetală, o rolă cu hârtie subţire, 10 aparate de mărunţit tip grinder, cu urme de materie vegetală, diferite recipiente ce conţin urme de materie vegetală, patru autovehicule, în valoare de aproximativ 17.000 de euro, 39 telefoane mobile de diferite mărci şi 31 cartele SIM, două carduri de memorie, două pistoale, o armă de vânătoare, opt cartuşe, un box, un baston metalic tip telescop, suma de 61.320 lei, 625 lire sterline, 13.120 Euro, 100 USD , diferite înscrisuri utile cauzei.
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul B.C.C.O. Iaşi şi Suceava şi Brigăzii de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.