Dorinel Umbrărescu nu mai e numărul 1. Surpriză în clasamentul constructorilor de autostrăzi: grecii de la Aktor ocupă în luna iunie prima poziție. UMB, liderul obișnuit al topului, coboară o poziție, fiind urmat de turcii de la Alarko și austriecii de la Strabag, scrie enomomica.net.
Constructorul grec Aktor a avut în iunie cel mai mare progres de pe șantierele de autostrăzi din România, potrivit datelor lunare publicate de Compania de Drumuri.
Mai exact, Aktor a avut un avans de 8,1 puncte procentuale pe lotul 3 din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud), unde stadiul lucrărilor a depășit pragul de 50%. Rămâne de văzut dacă ritmul de lucru va fi menținut, astfel încât din vara anului viitor să se circule neîntrerupt pe autostradă de la Pitești la Constanța, așa cum a estimat secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.
VIDEO: Anunț mare pentru România! Umbrărescu termină autostrada mult așteptată
Pe poziția a doua urmează la mică distanță grupul UMB, cu un prim progres de 8% raportat pe lotul 4 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord).
Tot pe Autostrada Bucureștiului (A0), turcii de la Alsim Alarko au avut un avans de 7,12 puncte procentuale pe lotul 1 Glina – Vidra în circa două luni. Stadiul lucrărilor pe acest lot, ce ar trebui inaugurat în 2023, se apropie de 70%.
Clasamentul continuă cu Strabag, care a raportat un progres de 7 puncte procentuale pe lotul Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania (A3). Și pe acest lot urmează să fie deschisă circulația până la finele anului, conform promisiunilor constructorului.
Același constructor a avut un avans de 6 puncte procentuale pe legătura Centura Oradea – A3, unde stadiul lucrărilor a ajuns la 62%.
Tot cu 6 puncte procentuale a progresat și UMB pe lotul Buzău – Vadu Pașii din Autostrada Moldovei (A7). Cel mai avansat lot al UMB din A7 a ajuns astfel la un stadiu de 17%, potrivit datelor oficiale.
Probleme pentru Dorinel Umbrărescu. Cine i-a pus „gând rău” afaceristului român: „Luăm toate măsurile!”
Topul continuă cu turcii de la Alsim Alarko, care au înregistrat un avans de 5,39 de puncte procentuale pe lotul 2 Vidra – Bragadiru din Autostrada Bucureștiului. Cel mai avansat lot din A0 a ajuns în iunie la un grad de execuție de aproape 82%.
Mai departe, tot un constructor din Turcia, respectiv Nurol, a raportat un progres de 5 puncte procentuale pe lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania (A3). Realizat în proporție de 90%, și acest lot urmează să fie inaugurat în 2023.
Tot cu 5 puncte procentuale a avansat și asocierea Pizzarotti – Retter pe lotul 1 Dumbrava – Mizil din Autostrada Moldovei (A7). Astfel, primul tronson din A7 a ajuns la un grad de execuție de 16% în iunie.
Același progres, de 5 puncte procentuale, a fost raportat și pe Drumul Expres Brăila – Galați. Grupul UMB a realizat aici 65% din lucrări.
Tot grupul UMB a avut un prim avans de 5 puncte procentuale pe lotul Focșani – Domnești Târg al tronsonului Focșani – Bacău (A7). În iunie, UMB a raportat primele progrese, de 2 puncte procentuale, și pe loturile Domnești Târg – Răcăciuni și Răcăciuni – Bacău din același tronson al A7. Un prim progres mic, de 1,05 puncte procentuale, a raportat UMB și pe lotul Săucești/Bacău – Trifești din tronsonul Bacău – Pașcani al A7.
Constructorul român UMB a avut un avans de 4 puncte procentuale și pe lotul 2 al A0 Nord. Tronsonul din A0 ce ar putea fi deschis circulației tot în 2023 era realizat în proporție de 72% în iunie.
Articolul integral AICI
Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut drept „Regele asfaltului”, au depășit pragul de un miliard de euro cifră de afaceri.
Contractele cu CNAIR ale constructorului român se apropie de 5 miliarde de euro. Cele trei mari firme deținute de antreprenorul Dorinel Umbrărescu, Spedition UMB, SA&PE Construct și Tehnostrade, au cumulat anul trecut afaceri de 5,43 miliarde lei (1,1 miliarde de euro), în creștere cu circa 50% față de afacerile cumulate în anul precedent, arată datele analizate de Economedia.
Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut drept „regele asfaltului”, au depășit pragul de un miliard de euro cifră de afaceri în anul 2022, în timp ce profitul s-a ridicat la aproape 300 de milioane de lei, într-un an în care constructorul moldovean a fost desemnat câștigător pe 9 din cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldova (plus un al zecelea lot câștigat în 2023), dar și pentru secțiunea-lipsă Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva (A1)
Cele mai mari afaceri au fost raportate de Spedition UMB, de 2,13 miliarde lei, în creștere cu 61%, de la 1,32 miliarde lei în 2021.
Compania a raportat anul trecut un profit net de 137,8 milioane lei, în creștere cu 363%, de la 29,7 milioane lei în 2021. Numărul de angajați a ajuns la 46, o creștere de 9%, de la 42 în 2021.
Tehnostrade a raportat afaceri de 1,7 miliarde lei în 2022, în creștere cu 39%, de la 1,22 miliarde lei în 2021. Profitul companiei a fost de 147,9 milioane lei anul trecut, în creștere cu 3%, de la 142,8 milioane lei în 2021, iar numărul de angajați a crescut cu 51%, de la 2.259 în 2021 la 3.423 în 2022.
În ceea ce privește SA&PE Construct, afacerile au crescut cu 59%, la 1,6 miliarde lei, de la un miliard lei în 2021. Profitul a ajuns la 12,9 milioane lei, de la 7,8 milioane lei în 2021, după o creștere de 65%, iar numărul de angajați a scăzut cu 79%, de la 14 la 3 angajați.
Contractele pe care constructorul Umbrărescu le are în derulare cu Compania de Drumuri se ridică la circa 24 miliarde de lei, deci aproape 5 miliarde de euro, conform calculelor Economedia. Companiile lui Umbrărescu au în execuție în prezent circa 430 de kilometri de autostradă și drum expres.