„Este curat constituţional, pentru că sesiunea extraordinară nu este o anexă a sesiunii ordinare. Sesiunea extraordinară are un statut de sine stătător. De aceea avem două lucruri. Avem o ordine de zi stabilită pentru sesiunea extraordinară, de aceea convocăm Senatul sau Camera în sesiune extraordinară. Nu se spune niciodată nici în Constituţie, nici în documentele constitutive, nici în legile de organizare că sesiunea extraordinară este o prelungire a sesiunii ordinare. Dacă facem sesiune extraordinară în fiecare săptămână, putem să depunem moţiune de cenzură în fiecare săptămână. Fiecare sesiune în sine are un statut special. E ca o sesiune obişnuită, cu o structură independentă”, a declarat Robert Cazanciuc, înaintea CEx al PSD.
Întrebat dacă nu ar putea să pice la CCR, dacă moţiunea a fost depusă şi citită într-o sesiune extraordinară şi ea votată într-o altă sesiune ordinară, care începe la 1 septembrie, Robert Canzanciuc a răspuns: „Nu avem niciun text imperativ care să ne spună când să votăm o anumită moţiune”.
Cazanciuc a mai precizat că PSD mai are, categoric, dreptul la depunerea unei moţiuni de cenzură în sesiunea parlamentară care începe în septembrie.
„Ea a fost depusă într-o sesiune extraordinară, dar de sine stătătoare, cu numărul de semnături necesar, nefiind depusă o altă moţiune”, a completat senatorul PSD.
Cazanciuc a mai spus că PSD îşi doreşte ca moţiunea să fie votată „cât mai repede posibil”.
Moţiunea de cenzură depusă luni de PSD va fi citită în plenul reunit al Parlamentului de joi, de la ora 12.00.
Senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat că vineri va avea loc o nouă ședință a Comitetului Executiv Național, când va fi stabilit calendarul de vot al moțiunii de cenzură.
„S-a decis ca vineri să existe un alt Comitet Executiv Național”, a afirmat Lucian Romașcanu, miercuri, la capătul ședinței Comitetului Executiv Național.
Întrebat ce urmează să se stabilească la întrunirea de vineri, senatorul PSD a răspuns: „Principalul subiect, în afară de organizarea congresului care va fi a doua zi și care probabil va avea nevoie de câteva mici detalii de pus la punct, va fi stabilită data sau calendarul de vot al moțiunii de cenzură”.
Dacă iniţial premierul Ludovic Orban a anunţat că analizează posibilitatea de a sesiza CCR în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională, deoarece moţiunea de cenzură a fost depusă în sesiune extraordinară pe perioada vacanţei parlamentare, acum liberalii nu se mai grăbesc în luarea unei decizii.
Virgil Guran, consilierul premierului, a spus miercuri la Antena 3 că a existat o astfel de discuție în PNL. El a spus că liberalii așteaptă mișcarea PSD cu privire la moțiunea de cenzură, după care vor reacționa și ei.
„Să vedem ce o să facă PSD, după care vom acționa ca atare. Așa cum am spus întotdeauna, noi suntem într-o perioadă foarte grea și ne interesează să rezolvăm multe lucruri, avem multe hotărâri de luat. Vom vedea ce hotărăște PSD și, în funcție de ce mișcare face, vom reacționa și noi”, a spus Guran.