Lovitură pentru Guvernul Cîţu. CES a dat aviz nefavorabil pentru proiectul de buget pe 2021.
„Este nevoie de reformă. Din temelii. Premieră în România. Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Acesta este avizul profesioniștilor.
Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr.
Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019”, a fost replica premierului Florin Cîţu, pe Facebook, după decizia CES.
Guvernul Cîţu se reuneşti joi în şedinţă de la ora 16.00. Este aşteptat ca astăzi să fie adoptată „ordonanţa austerităţii”, care prevede mai multe măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative care are în vedere reducerea unor cheltuieli structurale, referitoare, printre altele, la eliminarea sporurilor de COVID de 30% acordate angajaţilor din prefecturi.
Astfel, potrivit proiectului de OUG, punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022.
Totodată, în acest an nu se vor mai acorda vouchere de vacanţă.
„În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget „, a declarat premierul Florin Cîţu.
O altă măsură care urmează să fie adoptată astăzi se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiază în prezent cursanţii din învăţământul superior.
„Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în proiectul de OUG.
Ordonanţa austerităţii prevede şi eliminarea sporurilor de COVID în valoare de 30% din salariul de bazăacodate angajaţilor din prefecturi.