Lovitură pentru mii de angajaţi. Se fac concedieri fără să fie prevăzute salarii compensatorii în buget. Pentru cei rămaşi, nu sunt bani de voucherele de vacanţă

Angajații Complexului Energetic Oltenia așteaptă ca ministrul Energiei, Sebastian Burduja, să-și dea acordul privind voucherele de vacanță.
Filip Stan
17 mart. 2025, 15:07
Lovitură pentru mii de angajaţi. Se fac concedieri fără să fie prevăzute salarii compensatorii în buget. Pentru cei rămaşi, nu sunt bani de voucherele de vacanţă

Sindicaliştii de la CE Oltenia aşteaptă răspunsul lui Burduja privind voucherele de vacanță. Mai exact, sindicatele au cerut să rămână la valoarea de 3000 de lei, cum a fost și anul trecut, iar banii pentru voucherele de vacanţă fie să fie incluși în salariu- câte 250 de lei lunar- fie să fie acordați într-o singură tranșă.

Ministerul Muncii implementează instrumentul „zero birocraţie”. Ce urmări are pentru angajatori şi milioane de angajaţi

”Așteptăm să vedem răspunsul ministrului Burduja. Ne-a mulțumit, de câteva ori, c-am salvat sistemul energetic național, acum să vedem fapte, nu vorbe. (…) Cerem de la ministru un singur lucru: să fim respectați, să fim lăsați să negociem un act adițional așa cum trebuie”, spune Jan Popescu, președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia.

 

Concediri 2025. Sindicalist: Bugetul CEO nu prevede plăți compensatorii pentru 2025, deși ministrul Energiei a cerut reduceri de personal

Voucherele de vacanţă nu sunt singura problemă a angajaţilor. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a cerut reduceri de cheltuieli și scăderi de șefi la Complexul Energetic Oltenia. Cu toate acestea, în Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Complexului Energetic Oltenia pentru 2025 nu prevede o sumă pentru plăți compensatorii. Acestea trebuie să fie acordate, dacă angajatorul dă afară mai mult de 30 de salariați.

„Din ce am văzut, nu sunt prevăzute, în Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe acest an, plăți compensatorii. Nu ai cum să faci concedieri colective fără salarii compensatorii, așa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. Așadar, cel mai probabil vor fi identificate alte modalități pentru a se face restructurarea sau ce s-a solicitat”, a declarat Alin Munteanu, președintele Sindicatului Alfa din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

CONCEDIERI 2025. Mii de angajaţi rămân pe drumuri până la Paşte, harta judeţelor cu disponoibilizări colective

Mai există și varianta ca actualii șefi din Complexul Energetic Oltenia să nu mai realizeze niciun fel de disponibilizări de șefi, ci doar reduceri de posturi pe hârtie. Deocamdată, Ministerul Energiei a început propriile schimbări la compania energetică și a înlocuit 70% din Consiliul de Supraveghere. Rămâne de văzut ce planuri are CS-ul cu Directoratul Complexului Energetic Oltenia.

Ministrul Sebastian Burduja își propune reducerea cheltuielilor și eficientizarea Ministerului Energiei, în special prin tăierea numărului de funcții de conducere și restructurarea fluxurilor operaționale.

Astfel, ministerul își propune să-și reorganizeze personalul prin desființarea a 11 posturi de conducere, respectiv cu 35%, desființarea poziției de Secretar General Adjunct, a unei funcții de Secretar de Stat și două posturi contractuale aferente cabinetului acestuia.

De asemenea, vor fi desființate 90 de posturi de funcții publice de execuție sau personal contractual.

„Prin aceste decizii, cheltuielile salariale totale ale Ministerului Energiei scad cu 25%, rezultând economii de peste 10 milioane de lei anual”, transmite Sebastian Burduja, miercuri seară, într-o postare pe Facebook.

Mai mult, se propun următoarele măsuri:

– Utilizarea mașinilor de serviciu va fi monitorizată prin GPS, „pentru a ne asigura că fiecare litru de combustibil este folosit exclusiv în interes de serviciu”. Prin aceste decizii, consumul de combustibil a fost redus deja cu 35% în ianuarie și februarie 2025, față de perioada similară a anului precedent, arată ministrul.

– Optimizarea cheltuielilor de întreținere a sediului ministerului, printr-o utilizare mai eficientă a spațiilor, și posibilitatea externalizării unor servicii care generează costuri nejustificate.

– Reducerea costurilor legate de mentenanța imprimantelor și folosirea hârtiei, economisind aproximativ 100.000 lei pe an, mai arată ministrul Energiei.

– Digitalizare și automatizarea proceselor „pentru a elimina birocrația inutilă și pentru a crește viteza de lucru”.

„Am implementat un sistem de management al documentelor, astfel încât toate documentele interne, cu excepția actelor normative venite de la alte ministere, se semnează electronic și sunt transmise digital. Mai puțini colegi care aleargă pe holuri cu dosare cu șină, mai multă eficiență.

Automatizăm și standardizăm procedurile interne – testăm un tool de AI dezvoltat de un start-up românesc la Direcția Juridică, pentru a optimiza redactarea documentelor și a elimina blocajele administrative. Ne propunem ca timpul de procesare a unui document administrativ să fie redus cu 50%”, mai scrie Burduja.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Marius Șumudică, devastat după decesul lui Aaron Boupendza: „Era născut în aceeași zi cu băiatul meu. Nu pot să îmi stăpânesc lacrimile”. Exclusiv
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Şoferii care au acest obiect în maşină primesc amendă pe loc de 3.000 de lei. Este interzis prin lege
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare | VIDEO
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Vremea în noaptea de Înviere. Prognoză specială de la ANM
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un șofer de camion a fost ucis din greșeală de colegul său, în Maramureș. O manevră greșită i-a fost fatală
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Rezultatele autopsiei pentru medicii George și Emanuel, care s-au stins în condiții suspecte. Ce au pățit tinerii, de fapt
MediaFlux
Guvernul oferă vouchere de vacanță, dar anunță schimbări! Obligatoriu pentru toți beneficiarii în 2025
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți