Raportul constituie prima evaluare de către o organizaţie internaţională a situaţiei drepturilor omului în Crimeea de la anexarea sa de către Rusia, în luna martie.
El urmează unei vizite în septembrie la Kiev, Moscova şi Simferopol, capitala peninsulei, a comisarului pentru drepturile omului al CoE, Nils Muiznieks, precizează AFP, citată de Agerpres.
Comisarul solicită anchete efective şi urmărirea autorilor ‘tuturor cazurilor de încălcări grave ale drepturilor omului care s-au produs în Crimeea din februarie 2014, inclusiv recentele răpiri’.
‘Trebuie de asemenea luate de urgenţă măsuri pentru a garanta drepturile minorităţilor şi securitatea lor, precum şi libertatea media şi securitatea jurnaliştilor’, a adăugat el.
Citeşte şi DEZVĂLUIRI ULUITOARE: Doar 15% din populaţia Crimeii a VOTAT pentru ANEXARE la Federaţia Rusă
Raportul său menţionează, printre altele, decese suspecte şi dispariţii ale militanţilor societăţii civile.
Muiznieks consideră ‘preocupantă’ situaţia a circa 300.000 de tătari în Crimeea, a persoanelor de origine ucraineană şi a tuturor acelora care au refuzat cetăţenia rusă.
De asemenea, el se declară îngrijorat de percheziţiile practicate de forţele de securitate în instituţii religioase musulmane, în întreprinderi şi la domiciliile membrilor comunităţii tătare.
În plus, Nils Muiznieks solicită dizolvarea forţelor de autoapărare ale Crimeii, grupuri paramilitare proruse care s-au constituit la sfârşitul lui februarie şi care au susţinut puternic referendumul prin care a fost aprobată alipirea peninsulei la Rusia.
Citeşte şi Rusia TREBUIE să DEA ÎNAPOI Ucrainei Peninsula CRIMEEA
Comisarul condamnă în raport şi ‘agresiunile fizice şi manevrele de intimidare suferite de jurnalişti în ultimele luni’.
În plus, raportul subliniază necesitatea de a garanta de urgenţă ‘accesul liber şi necondiţionat în Crimeea al organizaţiilor internaţionale umanitare şi de apărare a drepturilor omului, oricând şi pe toate căile, precum şi o monitorizare internaţională fără obstacole’.
Peninsulă ucraineană în majoritate rusofonă, Crimeea a fost anexată de Rusia după trei săptămâni de ocupare de către forţele ruse şi un referendum privind alipirea considerat ilegal de către ţările occidentale.