Lovitură pentru români. 20.000 de oameni riscă să-şi piardă locul de muncă

Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare din România (PRBAR) avertizează că 20.000 de români ar putea dispărea de pe piaţă, din cauza măsurii plafonării comisioanelor propusă de ASF.
Filip Stan
22 feb. 2022, 16:28
Lovitură pentru români. 20.000 de oameni riscă să-şi piardă locul de muncă

Lovitură pentru români. 20.000 de oameni riscă să-şi piardă locul de muncă. Este vorba despre brokerii de asigurări. Acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza măsurii de plafonare a comisioanelor, măsură propusă de Autoritatea de Surpraveghere Financiară.

Lovitură pentru români. 20.000 de oameni riscă să-şi piardă locul de muncă

Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare din România (PRBAR)  avertizează că măsura plafonării comisioanelor propusă de ASF ar putea avea efecte grave asupra brokerilor de asigurări. De asemenea, PRBAR mai spune că de suferit vor avea şi clienţii şi partenerii din domenii conexe.

Citeşte şi Vești bune pentru români! Ajutoarele de la stat care se vor majora automat de la 1 martie!

„Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR) din România atrage atenţia asupra numeroaselor vicii de legalitate care afectează Proiectul şi care, pe de o parte, fac certă desfiinţarea actului normativ propus în cadrul unui control de legalitate ce va fi declanşat iar, pe de altă parte, va avea consecinţe socio-economice deosebit de grave care nu au fost avute în vedere la redactarea Proiectului şi care vor conduce la exacerbarea crizei existente pe piaţa asigurărilor RCA din România.

Plafonarea comisioanelor poate conduce la un scenariu în care aproximativ 20.000 de distribuitori independenţi sunt eliminaţi de pe piaţă în decurs de maximum 2-3 luni. În această ipoteză, aproximativ 700.000 de poliţe de asigurare vor trebui emise direct de societăţile de asigurări, care nu pot crea această capacitate operaţională într-un timp scurt. Consecinţa directă va consta în existenţa, în fiecare lună, a aproximativ 350-500 de mii de consumatori care vor întâmpina reale probleme în accesarea produselor de asigurare – adică efectul exact contrar celui indicat în nota de fundamentare a Proiectului”, se arată în comunicatul de presă transmis de PRBAR.

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare cere excluderea din Proiect a prevederilor care fac referire la plafonarea  comisioanelor de distribuţie. De asemenea,  solicită invitaţie la toate consultările/întâlnirile de lucru care vor avea loc cu privire la acest Proiect, în scopul susţinerii punctului de vedere.

Reprezentanții PRBAR spun că proiectul care vizează plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni încalcă normele de tehnică legislativă privind evaluarea impactului actului normativ, anterior publicării, şi prevederile legislaţiei europene şi naţionale din domeniul Concurenţei.

Plafonarea comisioanelor de intermediere la cel mult 5% din cuantumul primei brute va conduce la eliminarea de pe piaţă a multor distribuitori care, în acest context, nu vor fi în măsură să-şi acopere nici costurile de funcţionare.

„Scăderea dramatică a numărului de distribuitori va afecta grav pe termen mediu şi lung interesele consumatorilor, dat fiind că infrastructura şi serviciile puse la dispoziţie de distribuitori reprezintă principala modalitate de accesare a produselor de asigurare. Totodată, scăderea numărului de distribuitori va întârzia apariţia/dezvoltarea unor noi societăţi de asigurări pe piaţa RCA, întrucât în absenţa distribuţiei independente investiţia unui astfel de operator va fi mai costisitoare şi, în acelaşi timp, mai riscantă, fiind necesară dezvoltarea, de către fiecare asigurător, a propriei infrastructuri de distribuţie a asigurărilor”, scrie PRBAR în comunicatul de presă.

Citeşte şi Categoria de bugetari care a primit mărire de salariu doar cu un leu. Angajații sunt revoltați și amenință cu greva!

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare spune că fiind parte a cheltuielilor de vânzare a poliţelor de asigurare, comisioanele de distribuţie sunt deja plafonate indirect şi nu influenţează tariful de primă final, deoarece sunt parte a cheltuielilor administrative care în niciun caz nu pot depăşi 25% din tariful de primă.

„Ca o consecinţă firească a celor de mai sus, plafonarea comisioanelor nu are efecte în sensul „combaterii creşterii excesive a preţurilor” întrucât nivelul comisioanelor afectează exclusiv relaţia distribuitorului cu asigurătorul, neavând efecte asupra consumatorului final”, se arată în comunicat.

 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'