Lovitură pentru români. Preţul energiei pe bursă în februarie, de patru ori mai mare decât anul trecut. Totuşi, preţul în februarie a fost mai mic decât cel din luna anterioară, ianuarie 2022, când cotaţia era 949 lei pe MWh, scrie Agerpres.
Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,158 miliarde de lei în luna februarie, în creştere cu 296% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu doar 1,2%, până la 2.282.471 de MWh.
Cota de piaţă a PZU a fost de 49,95%, în creştere cu 7%.
Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 329 de participanţi, dintre care activi au fost 227.
Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.
Ce se întâmplă cu facturile la energie de la 1 aprilie. Sfaturile specialiştilor pentru români
Guvernul a publicat, joi seara, în transparență decizională, proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.
Consumatorii de energie vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat de la 1 aprilie, dar specialiştii vin cu avertismente în ceea ce priveşte facturile. Vom avea preţuri plafonate la energie şi gaze de la 1 aprilie pe o perioadă de un an, însă puţini dintre noi vor beneficia cu adevărat. Preţurile plafonate sunt mai mari faţă de anul trecut şi cad ca o povară pe umerii românilor care, în proporţie de peste 50% se află, deja, în clasa de sărăcie energetică.
La energia electrică, preţurile plafonate vor fi raportate la consum. Pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 30-100 kilowati oră vom plăti un tarif de maximum 68 de bani pe kilowat oră. Pentru o factură medie cu un consum cuprins între 100 şi 300 kilowati oră se va aplica un tarif de maximum 80 de bani pe kilowat oră, potrivit documentului anunţat de Guvern.