Urmează luni cu facturi foarte mari, este lovitură pentru români privind facturile la curent. Vicepreședinte ANRE a transmis că numeroși români vor primi facturi pe cinci luni la energia electrică. Vezi mai jos care e sfatul oficialilor pentru cei care nu au bani să le plătească.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, a atras atenția referitor la energia electrică din următoare perioadă. După spusele acestuia, urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile.
O parte dintre români, mai ales cei care nu au avut un consum foarte mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un furnizor esențial nu a emis note de plată în ultima perioadă, susține Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.
„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Zoltan Nagy-Bege a venit şi cu un sfat pentru cei care sunt în această situaţie: să ceară eşalonare furnizorului.
„Sfatul nostru este ca cei care vor avea probleme financiare din acest punct de vedere să se adreseze furnizorului şi să ceară o eşalonare. În plus, fiecare client are un cont şi poate face acolo o plată în avans”, a sfătuit vicepreședintele ANRE.
Pe de altă parte, reprezentatul ANRE şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că în ultimele 11 luni au fost 10 acte normative, ordonanţe, modificări şi legi în energie care le îngreunează munca.
„Avem un val de petiţii la ANRE”, a mai anunţat Zoltan Nagy-Bege, în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, potrivit Antena3.ro.
Virgil Popescu, explicaţii despre modul în care se aplică în prezent ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, explică modul în care se aplică în prezent ordonanţa privind compensarea preţului la energia electrică, amintind că distribuitorii de energie sunt cei care citesc la trei luni contoarele. ”Dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowaţi plătesc pentru primii 255 de kilowaţi 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract”, afirmă ministrul despre modul în care se aplică în prezent legislaţia.
”Să luăm regula generală: dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowaţi plătesc pentru primii 255 de kilowaţi 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract. Acum, referinţa aceasta de 100 de kilowaţi, de 300 de kilowaţi, de mai mare de 300 de kilowaţi conform ordonanţei actuale se referă la media consumului pe anul trecut. Deci dacă am consumat anul trecut 100, 300 sau mai mult 300, aşa mi se va factura în lună până la regularizarea care se întâmplă, scrie în lege, la 1 februarie”, a explicat ministrul Energiei, miercuri seară, la Digi 24.
Virgil Popescu a precizat că, în cazul în care ordonanţa va fi modificată, în cazul consumatorilor care nu trimit autocitirea contoarelor care măsoară consumul de energie se va face estimare, iar după trei luni se va emite o factură de regularizare a consumului.
”Depinde acum ce variantă consideră Camera Deputaţilor că este mai bună”, a adăugat Popescu. Ministrul a spus că distribuitorii care nu au respectat obligaţia de a citi periodic contoarele ”au primit o groază de amenzi” de la ANRE, în condiţiile în care au existat distribuitori care au citit contoarele o dată pe an.