Lovitură pentru ruşi. Mastercard, Visa şi PayPal Holdings îşi suspendă activităţile pe teritoriul Rusia. Decizia a fost luată ca urmare a invaziei trupelor lui Putin în Ucraina.
UPDATE: Şi grupul austriac OMV a anunţat sâmbătă că se retrage din Rusia, fiind cea mai recentă companie din domeniul energiei care face un astfel de anunţ, şi a avertizat că va suferi o impact estimat la 1,5 – 1,8 miliarde de euro (1,6 – două miliarde de dolari), în încercarea de a se distanţa de Rusia după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.
„Pe fondul celor mai recente evoluţii, OMV reevaluează angajamentul său în Rusia. Deşi Rusia este una din regiunile cheie în portofoliul OMV de explorare şi producţie, Comitetul executiv a luat decizia de a nu realiza nicio viitoare investiţie în Rusia”, se arată în comunicatul grupului austriac.
Săptămâna aceasta, alţi rivali energetici occidentali, cum ar fi Shell, BP şi Exxon Mobil, au anunţat că vor renunţa la afacerile din Rusia, ţară bogată în petrol, în urma invaziei Ucrainei.
Rusia este o regiune cheie pentru OMV, una dintre cele cinci companii occidentale care s-au alăturat ca parteneri de finanţare în proiectului Nord Stream 2 condus de Gazprom.
Sâmbătă, OMV a anunţat că Rusia nu va mai fi una din regiunile sale de bază, avertizând că va înregistra deprecieri de active legate de Nord Stream 2 şi un zăcământ de gaze din Siberia, şi a cerut „încheierea tuturor ostilităţilor”.
Citeşte şi Când se termină războiul din Ucraina. Anunţul făcut de unul dintre cei mai buni analişti
Gupul multinaţional Mastercard a anunţat că băncile din Rusia nu vor mai avea acces la reţeaua de tranzacţii. Mai mult, niciun card emis în afara Rusiei nu va funcţiona la bancomatele sau magazinele de pe teritoriul rus.
„Decizia a fost luată din cauza caracterului fără precedent al actualului conflict şi din cauza mediului de afaceri incert”, a transmis compania Mastercard într-un comunicat de presă.
De asemenea, şi compania americană Visa a anunţat că în următoarele zile îşi suspendă toate tranzacţiile pe teritoriul Rusiei.
„Suntem nevoiţi să recurgem la această acţiune din cauza invaziei ruse neprovocate în Ucraina şi a evenimentelor inacceptabile la care am asistat.
Regretăm impactul pe care această acţiune îl va avea asupra colegilor noştri valoroşi, asupra clienţilor, partenerilor, firmelor şi deţinătorilor de carduri din Rusia. Acest război şi ameninţarea actuală asupra păcii şi stabilităţii necesită reacţii în conformitate cu valorile noastre”, a anunţat Al Kelly, directorul general şi vicepreşedintele companiei Visa.
Şi compania de plăţi PayPal Holdings s-a alăturat firmelor care îşi suspendă operaţiunile pe piaţa rusă după invadarea Ucrainei.
”În circumstanţele actuale, suspendăm serviciile PayPal în Rusia”, a declarat preşedintele şi directorul general Dan Schulman într-un comunicat.
Acesta a mai precizat că firma pe care o conduce va fi alături de comunitatea internaţională în condamnarea agresiunii militare violente a Rusiei în Ucraina”.
Un purtător de cuvânt al companiei a spus că PayPal va sprijini retragerile ”pentru o perioadă de timp, asigurându-se că soldurile conturilor sunt dispersate în conformitate cu legile şi reglementările aplicabile”.
PayPal, care a permis doar tranzacţiile transfrontaliere ale utilizatorilor din Rusia, a încetat să accepte noi utilizatori din ţară, miercuri. Oficialii guvernamentali ucraineni au cerut PayPal să părăsească Rusia şi să îi ajute cu strângerea de fonduri.
PayPal a declarat vineri că ”de la începutul invaziei, PayPal a contribuit la strângerea a peste 150 de milioane de dolari pentru organizaţiile caritabile care sprijină eforturile de răspuns în Ucraina, unul dintre cele mai mari eforturi pe care le-am văzut într-o perioadă atât de scurtă”.
Companiile concurente Wise şi Remitly au suspendat anterior unele servicii în Rusia.
Citeşte şi FMI, avertisment privind războiul din Ucraina: „Va afecta semnificativ economia mondială”