Turcia acceptă Suedia şi Finlanda în NATO! „Astăzi, la Madrid, înainte de începerea summitului NATO, am avut o întâlnire amănunțită cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, cu medierea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg”, a declarat biroul prezidențial într-un comunicat de presă.
„Ca urmare a acestei reuniuni, miniștrii noștri de externe au semnat un memorandum tripartit care confirmă faptul că Turcia, la summitul de la Madrid, își va exprima sprijinul pentru invitarea Finlandei și Suediei să devină membre NATO”, a declarat Niinistö, potrivit Reuters.
Dmitri Medvedev, avertisment dur pentru Occident: „Orice intruziune a NATO în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial”
Finlanda și Suedia au depus săptămâna trecută o cerere oficială de aderare la NATO, pentru a-și spori securitatea în contextul invaziei ruse în Ucraina. Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianței.
Turcia a contestat inițial această inițiativă, susținând că cele două țări scandinave adăpostesc persoane care au legături cu grupările teroriste. De asemenea, Turcia mai era nemulțumită și de faptul că Suedia și Finlanda că au oprit exporturile de arme către Ankara.
NATO va creşte masiv numărul Forţei de Răspuns la peste 300.000 de militari, a anunţat, luni, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează Reuters.
”Vom transforma forţa de răspuns a NATO şi vom creşte numărul forţelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000”, a declarat Stoltenberg înaintea summitului NATO de la Madrid din această săptămână.
Forţa de Reacţie Rapidă a NATO are în prezent aproximativ 40.000 de soldaţi. ”Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a ne întări în caz de conflict, cu ajutorul mai multor echipamente prepoziţionate, capacităţi desfăşurate dinainte, precum apărare antiaeriană, şi prin forţe pre-repartizate în apărarea anumitor aliaţi”, a mai anunţat norvegianul, citat de AFP.
La summitul de la Madrid, NATO îşi va schimba şi retorica cu privire la Rusia, care, în cadrul ultimei strategii a alianţei, din 2010, era încă prezentată drept un partener strategic.
”Nu va fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom conveni la Madrid”, a subliniat Stoltenberg.
”Mă aştept ca aliaţii să afirme clar că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii noastre, a valorilor noastre, a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a evocat el.