Lovitură pentru șoferi! Prin urmare, conform ultimei decizii CJUE, aproximativ două milioane de români trebuie să facă RCA pentru mașinile vechi pe care nu le mai folosesc și le au abandonate pe stradă sau prin curți. De asemenea, nu se mai poate folosi nici suspendarea RCA-ului, metodă folosită destul de des în România, în ultima vreme, potrivit economica.net.
Din toate mașinile înmatriculate în România, doar 85% au RCA, reprezentând un procent sub nivelul impus de Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, chiar ponderea mașinilor foarte vechi din totalul celor înmatriculate și fără RCA face ca procentul din țara noastră să fie sub limita Uniunii Europene.
Citește și: La ce spectacole de teatru putem merge în luna mai în București
Lovitură pentru șoferi! Proprietarii de vehicule pe care nu le folosesc, OBLIGAȚI să plătească RCA
Conform estimărilor economica.net, la sfârșitul anului 2020 în România erau înmatriculate aproximativ 9,2 milioane de vehicule, însă dintre aceste în jur de 2 milioane sunt mai vechi de 20 de ani iar majoritatea nu mai sunt folosite în trafic. Totuși, decizia CJUE impune ca și acestea să aibă RCA deoarece prezintă riscuri.
Datele estimate de ASF arată că între 700.000 și 1,7 de autoturisme sunt în mod constant fără RCA în Eomânia, în contextul în care sunt înmatriculate 7,2 milioane de autoturisme. În același tmp, anual sunt instrumentate cel puțin 500.000 de dosare de daună pe RCA, ceea ce înseamnă că anual au daune cel puțin 7% din totalul de vehicule. În cazul automobilelor private, aproximativ 2-3% suferă daune. În schimb, frecvența daunei crește semnificativ în ceea ce privește taxiurile, autocarele și camionele, ajungând și la peste 22-23%.
Conform calculelor, aproximativ 70.000 de șoferi ar trebui să plătească din propriul buzunar reparațiile pentru daunele suferite, în situația în care nu au CASCO și nu îl dau în judecată pe celălalt șofer implicat în accident.