IT-iștii sunt categoria de angajaţi din România care resimt cel mai puțin criza economică. Angajații din domeniu reprezintă categoria profesională cu cele mai mari venituri din România. Doar că lipsa banilor îi determină pe guvernanţi să vină cu noi măsuri economice. Astfel că Executivul analizează posibilitatea reintroducerii impozitului pe venit pentru IT-işti, potrivit România TV. De asemenea, de scutirea de impozit de 10% nu ar mai beneficia nici angajaţii din cercetare şi construcţii.
Citeşte şi: Salarii majorate cu 200 de lei, Guvernul a pregătit Ordonanţă de urgenţă
În prezent, aproape 675.200 de angajați din cele trei sectoare sunt scutiți de la plata impozitului pe venit, conform datelor de la nivelul lunii august 2021, comunicate de Ministerul Finanțelor. Dintre aceştia cei mai mulți beneficiari sunt în construcții – 570.000 de angajaţi scutiţi de impozitul de 10%, 97.000 de angajaţi beneficiari sunt în IT şi doar 8.200 de beneficiari lucrează în cercetare.
Pe un an întreg, valoarea acestor facilități fiscale acordate de stat se ridică la suma de 600 de milioane de euro, potrivit datelor MF, citate de ZF.
Citeşte şi: Vouchere de vacanţă, bonuri de masă şi tichete cadou – veşti bune pentru angajaţi
Care sunt salariile în IT, în 2022. Salariile pot depăşi 3.000 euro pe lună
Jobul de programator este cel mai popular în zona IT. Juniorii câștigă, în medie, 4.000 de lei lunar, în timp ce pentru seniori, veniturile nete sar de 12.000 lei pe lună, pentru un post de execuție. Pentru șefii de departamente, salariile lunare trec de 16.000 lei net pe lună.
Angajații de pe funcțiile de execuție, din IT, pot câștiga până la 16.000 lei net pe lună, adică peste 3.200 de euro net, în condițiile în care salariul mediu net în România este de 3.937 lei, adică 795 de euro.
La nivel național există 220.000 de salariați în domeniul IT&C. Cei mai mulți angajați din domeniul IT&C lucrează în București, aproape 100.000, deci aproximativ jumătate dintre IT-iștii din România, informează Institutul Național de Statistică (INS). După București, în funcție de numărul de angajați urmează Cluj, Timiș, Iași, Brașov.
Pentru că interesul față de domeniul IT a crescut fulminant în România, în ultimii ani au fost înființate mai multe școli private de reprofesionalizare, care instruiesc românii pentru a face pasul către o nouă carieră.