„Nu este ceva ce mi-am dorit sau ceva care să-mi facă plăcere, dar este un gest necesar pentru a putea să-mi păstrez intacte stima de sine și respectul. (…) După ce PMP și-a văzut sacii UNPR în căruța proprie și a făcut pragul electoral cu votanții UNPR, fuziunea se pregătește să fie denunțată. Cred că asta spune mai multe despre PMP decât despre UNPR. Președintele Băsescu a făcut acest anunț clar și răspicat, la ședința Comitetului Executiv Național de acum o săptămână. Congresul PMP de pe 16 iunie va deschide lucrările cu acest denunț, care este primul punct pe ordinea de zi. Se pare că abia așteptau să scape de noi toți, după ce, unul câte unul, oameni de mare valoare din UNPR precum Cristian Diaconescu sau Ion Toma, au plecat sau au fost îndepărtați. După ce Congresul PMP va accepta această propunere, practic se validează despărțirea oficială a celor două partide. Ce înseamnă asta? Într-un cuvânt: Libertate! Toți cei din UNPR care au venit alături de PMP ca simpli membri, consileri locali sau parlamentari provenind din fostul UNPR și care activează în prezent în grupurile PMP au libertatea de a-și alege un nou drum politic.
Și eu aleg libertatea, așa cum știu că o vor face foarte mulți dintre colegii mei. (…) Pentru cei care se vor grăbi să ridice piatra: nu, nu părăsesc corabia pe vreme de furtună. Sunt ultimul care părășește o navă în aflată în derivă, al cărei căpitan refuză să o mai conducă.
Ce urmează pentru mine? Sfârștiul experimentelor și întoarcerea acasă, din punct de vedere politic. (…) Aleg, conștient și responsabil, să-mi aduc aportul la stabilitate în Parlament. Mă întorc în familia mea politică, PSD. Revin în grupul PSD din Camera Deputaților”, a scris Valeriu Steriu pe Facebook.
Un alt parlamentar de la PMP care ajunge la PSD este senatorul de Maramures Iustin Talpos. Anunţul a fost făcut de preşedintele PSD Maramureş.
„Senatorul de Maramures Iustin Talpos s-a inscris azi in Partidul Social Democrat.
Domnul senator Talpos se alatura unei echipe politice puternice in Maramures si va activa incepand de azi in grupul PSD din Senatul Romaniei si in cadrul organizatiei PSD Baia Mare pe plan local.
Am apreciat in acesti ani activitatea domnului senator Talpos si ma bucur ca experienta sa in domeniul educatiei va putea fi folosita de catre PSD pentru proiecte concrete!
Mult succes domnule senator Iustin Talpos!
Mult succes PSD!”, a scris liderul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, pe Facebook.
Şi senatorul Ion Ganea a confirmat pentru Mediafax că trece de la PMP la PSD.
Ca urmare a plecărilor din ultimele zile, Partidul Mişcarea Populară rămâne fără grup la Senat, fiind nevoie de cei puţin şapte parlamentari pentru a forma un grup.
„Se dizolvă grupul. Încă nu a depus solicitare la Biroul permanent, dar s-a făcut comunicarea în grupul PMP. Voi trece la PSD”, a declarat Ion Ganea, senator, pentru MEDIAFAX.
„Reuşim să-l întărim pe Dragnea prin dezertările de astăzi. Văd că domnul Steriu (n.r. – Valeriu), care nu mai dădea pe la partid de vreo 6 – 7 luni, dintr-odată a devenit şi epistolar. Domnul Ganea (n.r. – Ion) şi domnia sa s-a dus către unde îl îndeamnă inima. Talpoş (n.r. – Iustin), spre surprinderea mea, sâmbătă a fost cu mine pe scenă, la Baia Mare, şi astăzi văd că şi-a găsit valenţele pesediste. Tabugan (n.r. – Ion) nu ştim unde s-a dus încă, dar cert este că am pierdut trei parlamentari proveniţi din UNPR, în urma fuziunii. I-am pus pe listele PMP-ului şi astăzi am pierdut trei dintre ei. Ce să le spunem – Drum bun!. Se pare că liderii UNPR nu se dezmint în abordările tradiţionale. Rămânem un partid mai sărac în parlamentari, dar mai curat, şi, în orice caz, mai puternic decât a fost la momentul alegerilor. Nu e niciun secret pentru nimeni, numele Ganea, Steriu, Tabugan le ştim de mult ca fiind în negocieri. Ne-au asigurat tot timpul că mai cinstiţi ca ei nu există, dar în realitate s-a dovedit că ceea ce li s-a spus şi în faţă era adevărat, deşi ei au negat”, a precizat Băsescu, înainte de începerea şedinţei Colegiului Naţional al PMP, potrivit Agerpres.
„Domnul Steriu a pus o condiţie fermă când s-a negociat fuziunea: să fie preşedinte la Capitală şi primul pe listă la Capitală. Şi-a rezolvat problema lui, a abandonat problemele multor colegi ai lui, i-a cam vândut PMP-ului când s-au făcut listele. Dar ăsta e Steriu. A vândut UNPR când a crezut că aşa îi este lui bine. Azi a vândut PMP pentru că are impresia că aşa îi este lui bine şi văd că are tupeul să dea lecţii de politică, de moralitate în politică. Greu de evaluat un asemenea individ care nu a lăsat nicio dâră în politică în afară de traseim. Are un traseu consistent”, a declarat marţi Traian Băsescu, la finalul şedinţei Consiliului Naţional al PMP.
El a adăugat că regretă faptul că cei trei nu s-au dus „măcar” la liberali sau la USR.
„Îmi pare rău, măcar să se fi dus la liberali sau la USR, dar nu la PSD. O luăm ca atare şi ne vedem de obiectivele noastre, de pregătirea Congresului şi de obiectivele pe care le avem”, a spus Băsescu.
În context, liderul PMP a făcut trimitere la o declaraţie a unui deputat PSD de Maramureş, care ar fi spus: „Avem nevoie de cât mai mulţi lingăi şi sclavi în partid”. „I-am trimis lui Dragnea trei lingăi azi, să-i fie de bine, să şi-i ia acasă”, a comentat Băsescu râzând.
întrebat dacă grupul PMP din Senat ar putea fi desfiinţat din cauza faptului că nu mai are suficienţi membri, Băsescu a spus că îl consideră deja desfiinţat. După plecarea lui Ion Ganea şi Iustin Talpoş la PSD, grupul PMP din Senat a rămas cu şase membri din necesarul de şapte.
„Eu îl consider deja desfiinţat”, a spus Băsescu întrebat dacă grupul PMP din Senat va fi desfiinţat.
Traian Băsescu a precizat însă că PMP va rămâne în continuare un grup în Senat, însă „fără logistica specifică unui grup”.
Traian Băsescu spune că fuziunea dintre UNPR şi PMP nu a fost una reuşită, în continuare fiind consilieri care nu s-au integrat în partid şi au creat în teritoriu filiale paralele. Băsescu a afirmat că unul dintre motivele eşecului este şi faptul că dosarul fuziunii a fost plimbat timp de doi ani pe la instanţele de judecată, însă speră că va fi dată o pronunţare înainte de vacanţa judecătorească.
Întrebat marţi după şedinţa Consiliului Naţional dacă mai sunt şi alţi foşti parlamentari UNPR care vor să părăsească PMP, Traian Băsescu a spus că nu ştie, însă sunt persoane din vechiul UNPR care nu au mai participat de un an la şedinţele Consiliului Naţional. Băsescu a spus că fuziunea dintre UNPR şi PMP nu a fost una reuşită, iar în teritoriu sunt unii consilieri din vechiul UNPR care nu s-au integrat în PMP şi care au creat filiale paralele.
„Sunt colegi din UNPR care nu au mai venit de un an la Consiliul Naţional, deşi conform protocolului de fuziune li s-au acordat funcţii la nivelul Consiliului Naţional. Deci nu a fost o fuziune reuşită. Şi în teritoriu avem foşti consilieri UNPR care s-au integrat foarte bine în organizaţiile UNPR şi consilieri care nu s-au integrat, au creat filiale paralele… o astfel de situaţie am avut la Sectorul 6 acum două săptămâni, când UNPR-ul voia să organizeze pe structura organizaţiei PMP o organizaţie UNPR. Nu a mers fuziunea”, a declarat marţi Traian Băsescu.
El a spus că unul dintre motivele pentru care fuziunea a fost un eşec este şi faptul că dosarul fuziunii a tot fost plimbat în ultimii doi ani pe la instanţe, însă sper că Curtea de Apel se va pronunţa înainte de vacanţa judecătorească.
„Nu la noi e problema. (…) Cred că un motiv al eşecului acestei fuziuni a fost şi faptul că instanţele nu au dat de dovadă de minimă celeritate. Chiar dacă au fost multe intervenţii, iată sunt mai bine de doi ani de când dosarul fuziunii e purtat, e trimis de la Curtea de Apel la Curtea Supremă, la Curtea de Apel din nou. Nici instanţele de judecată nu au respectat obligaţiile din lege de a rezolva cu celeritate procesul de fuziune. A fost o strategie întreagă de blocare a fuzunii. (…) Problema este să clarificăm fuziunea asta şi m-aş bucura dacă Curtea de Apel s-ar pronunţa înainte de vacanţa judecătorească. Este aproape o batjocură la adresa unei fuziuni”, a spus Băsescu.