Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat, joi, că Rusia nu poate fi un ”partener constructiv” în alianţa G20 – grup compus din majoritatea celor mai mari economii ale lumii – având în vedere invazia sa în Ucraina, relatează Reuters.
Trudeau a afirmat că liderii G20 poartă conversaţii despre participarea Rusiei la Grupul Celor Douăzeci, deoarece războiul din Ucraina ”a schimbat creşterea economică pentru toate ţările din întreaga lume şi (Rusia) nu poate fi un partener constructiv”.
Orice încercare a Statelor Unite, a Canadei şi a altor aliaţi occidentali de a exclude Rusia din Grupul Celor Douăzeci ar fi probabil respinsă de alţii din club, care includ China, India, Arabia Saudită şi altele.
Volodimir Zelenski, mesaj de ultimă oră: „Au spus – trei sau cinci zile!”
În loc să expulzeze Rusia, unele ţări iau în considerare să sară peste reuniunile G20 de anul acesta, au declarat surse pentru Reuters săptămâna trecută. ”Concluzia este: Nu poate fi o afacere ca de obicei ca (preşedintele rus) Vladimir Putin să stea la masă şi să se prefacă că totul este în regulă”, a spus Trudeau.
Preşedintele american Joe Biden afirmă că în opinia sa Rusia ar trebui să fie exclusă la viitorul summit al statelor membre G20, el arătând că a ridicat această problemă la summit-urile la care a participat la Bruxelles.
Rusia a minimizat amploarea unei eventuale excluderi din Grupul Celor Douăzeci (G20) cele mai importante economii ale lumii, cerută de către Statele Unite ca sancţiune a Moscovei din cauza invaziei şi războiului ruse din Ucraina, şi apreciază că o asemenea lovitură nu ar fi ”mortală”.
Rusia îi sancţionează pe liderii UE şi pe majoritatea eurodeputaţilor, ca măsură de retorsiune faţă de măsuri punitive care i-au fost impuse din cauza invaziei Ucrainei
Rusia anunţă că interzice intrarea pe teritoriul rus a liderilor europeni şi a majorităţii eurodeputaţilor, ca măsură de retorsiune faţă de măsuri punitive care i-au fost impuse din cauza intervenţiei militare în Ucraina, relatează AFP.
”Restricţiile se aplică celor mai înalţi conducători ai Uniunii Europene (UE), inclusiv unui anumit număr de comisari europeni şi şefi de organe militare europene, dar şi vastei majorităţi a deputaţilor Parlamentului European (PE), care promovează politici antiruse”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.
Această măsură se aplică, de asemenea, unor lideri politici din statele membre UE şi unor personalităţi publice şi jurnalişti care ”au susţinut sancţiunile ilegale impuse Rusiei, au îndemnat la rusofobie sau au încălcat drepturile şi libertăţile populaţiilor rusofone”, adaugă ministerul rus.
Diplomaţia rusă nu publică lista persoanelor vizate, însă anunţă că a informat reprezentanţa europeană la Moscova cu privire la această măsură.
”Reafirmăm că orice acţiune ostilă a UE şi a statelor membre va continua în mod inevitabil să dea naştere une risposte ferme”, subliniază Moscova.