Partidul italian Liga al vicepremierului Matteo Salvini a fost unul dintre principalii învingători ai scrutinului european din 26 mai şi s-a străduit să convingă partidele naţionaliste europene să lase la o parte divergenţele dintre ele şi să formeze în noul legislativ european Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor (EAPN), formată din zece partide.
”Referitor la dl. Salvini, aici avem o problemă, pentru că el vrea să creeze un nou grup cu formaţiuni pe care noi nu le putem accepta”, a explicat preşedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, menţionând Adunarea Naţională franceză (RN) condusă de Marine Le Pen sau Alternativa pentru Germania (AfD), informează Agerpres.
Aceste două formaţiuni, precum şi Liga lui Salvini, au relaţii relativ bune cu Rusia, abordare pe care formaţiunea PiS, cantonată în tradiţionala neîncredere a polonezilor faţă de Moscova, nu o împărtăşeşte, deşi susţine poziţia lui Salvini şi a celorlalte partide europene din respectivul grup de a fi consolidată în UE suveranitatea statelor naţionale în faţa Bruxelles-ului.
Partidul lui Kaczynski a înregistrat o victorie clară la alegerile europene, obţinând 26 din cele 51 mandate de europarlamentar alocate Poloniei. Formaţiunea PiS va rămâne probabil în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor europeni (ECR), potrivit Agerpres.
Tot miercuri, Partidul pentru Brexit, condus de euroscepticul Nigel Farage şi care a obţinut 29 din cele 72 de mandate ale Regatului Unit în Parlamentul European, a anunţat că nu se va alătura nici el grupului EAPN, fără să motiveze deocamdată decizia.
Şi guvernul premierului ungar Viktor Orban s-a arătat anterior reticent faţă de posibilitatea ca partidul acestuia, Fidesz, să se alăture grupului format la iniţiativa lui Salvini.