Postul Crăciunului reprezintă o provocare semnificativă pentru populația de la noi din țară, în special pentru cei cu venituri reduse. Abia început și deja asistăm la o explozie a prețurilor la legume și fructe. În comparație cu anul precedent, prețurile au înregistrat o creștere spectaculoasă pe piețe, iar clienții întârzie să-și facă apariția.
Citește și: Cele mai gustoase și pufoase gogoși de post! Rețeta care îți va îndulci Postul Crăciunului
Chiar dacă unele produse au fost incluse în lista alimentelor cu adaos comercial plafonat, scăderile de preț sunt minime și nu sunt resimțite de către români. Oamenii întâmpină dificultăți în a menține întregul Post din cauza costurilor excesiv de ridicate.
Ceea ce trebuia să fie un interval dedicat reflecției spirituale și pregătirii pentru sărbătorile de iarnă s-a transformat într-o provocare imensă pentru milioane de români. Postul Crăciunului devine din ce în ce mai dificil de respectat din cauza costurilor exorbitante. Conform statisticilor, prețurile legumelor au înregistrat creșteri de până la 50%, iar produsele precum cartofii, fasolea, varza și ardeii sunt printre cele mai afectate, impunând cheltuieli considerabile.
„Prețurile sunt foarte mari. Varza aia mică era un leu și acum e 3 lei. N-am mai cumpărat roșii că sunt foarte scumpe, fasolea am cumpărat-o cu 12 lei”, a spus un cumpărător.
„Sunt aproape duble față de primăvară, ar trebui acum să fie mai ieftine. Un kilogram de roșii e 15 lei”, a spus un domn.
Iar cine vrea să mănânce alimente complexe are şi mai multe cheltuieli. Soia, ciupercile sau năutul, produse bogate în vitamine, nu sunt chiar pentru toate buzunarele.
Ușor nu este nici pentru producătorii agricoli. Unii spun că nu au modificat cu mult prețurile de anul trecut, dar le este greu să continue așa pentru că și ei trebuie să acopere cheltuielile.
Guvernul a adoptat la finalul lui octombrie ordonanța care prevede prelungirea cu trei luni a perioadei în care se aplică limitarea adaosului comercial, „având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente”.
Pe lista alimentelor cu adaos limitat au fost adăugate noi produse, precum orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată și usturoiul.
Citește și: Cele mai mari păcate pe care le poți face în Postul Crăciunului. Ce sfaturi dă părintele Calistrat