Lovitură teribilă pentru Putin. Zelenski a făcut anunţul care va produce cutremur la Moscova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că încă un general rus a fost ucis în timpul luptelor de pe teritoriul ţării sale, transmite BBC.
Filip Stan
17 mart. 2022, 13:12
Lovitură teribilă pentru Putin. Zelenski a făcut anunţul care va produce cutremur la Moscova

Zelenski nu i-a dat numele, însă un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a declarat că general maior Oleg Mitiaev a fost ucis de batalionul ultranaţionalist Azov. Presa ucraineană a scris că generalul Mitiaev a fost ucis în apropiere de oraşul-port Mariupol (sud).

Ar fi al patrulea general rus ucis în Ucraina, ceea ce i-a făcut pe unii să se întrebe de ce ofiţeri de rang înalt din armata rusă ajung atât de aproape de linia frontului. Analiştii sunt de părere că circa 20 de generali conduc operaţiunile ruse în Ucraina, ceea ce înseamnă că, dacă toate decesele sunt confirmate, o cincime din generalii Rusiei desfăşuraţi în Ucraina au fost ucişi în acţiune.

Scenariul halucinant expus de un general rus, la televiziunea naţională: „Rusia va cuceri ţările baltice şi ocupa o insulă din Suedia”
Fiind vorba despre pierderi atât de mari, unii experţi cred că nu este posibil ca toţi aceşti generali să se fi aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, ci că mai degrabă Ucraina are ca ţintă ofiţeri ruşi de rang înalt.

„Nu cred că este un accident. Unul este un accident, dar când sunt atât de mulţi, (e clar că) sunt vizaţi”, a declarat pentru BBC Rita Konaev, de la Universitatea Georgetown.

Într-o discuţie cu Wall Street Journal, o persoană din anturajul lui Zelenski a declarat că Ucraina are o echipă de informaţii militare care are ca obiectiv ţintirea comandanţilor armatei ruse în Ucraina.

„Se uită după generali de rang înalt, piloţi, comandanţi de artilerie”, a declarat persoana cotidianului american.

Dat fiind că forţele armate ucrainene sunt depăşite numeric de cele ruse, vizarea unor comandanţi de rang înalt ar putea fi o parte importantă a războiului informaţional, spune Konaev. „Presupunând că sunt într-adevăr vizaţi intenţionat, aceasta alimentează moralul Ucrainei. Apare sentimentul de victorie. Care inspiră”, explică Konaev.

Rusia e în stare de şoc. Un nou general a căzut pe frontul din Ucraina
Dar pentru ca Ucraina să poată lua la ţintă ofiţeri ruşi, trebuie ca mai întâi să ştie unde se află aceştia. Analiştii spun că Rusia a folosit canale deschise de comunicaţii care ar fi putut oferi indicii despre locul în care se află anumite ţinte.

„Dacă ruşii folosesc telefoane mobile sau aparate de radio analog pentru a comunica cu ofiţeri de rang înalt, atunci ucrainenii primesc totul pe tavă”, explică analistul în probleme de apărare Konrad Muzyka de la Rochan Consulting.

După moartea unui alt înalt ofiţer rus – general maiorul Vitali Gherasimov – Ucraina a dat publicităţii o înregistrare despre care a spus că ar conţine o conversaţie între doi ofiţeri de securitate ruşi care comentau moartea generalului şi se plângeau că reţeaua lor de comunicaţii codate nu funcţiona.

Este neobişnuit ca ofiţeri de rang înalt să se pună în pericol apropiindu-se atât de mult de câmpul de luptă, însă surse occidentale cred că au făcut acest lucru pentru a avea un oarecare control asupra operaţiunilor care, cel puţin în anumite zone, s-au împotmolit serios.

Totodată, armata rusă este în mod tradiţional prost structurată, în sensul că numărul de cadre de conducere depăşeşte numărul de subalterni, iar ofiţerii conduc adesea activităţile de zi cu zi, a declarat Muzyka. Cu toate că această situaţie începe să se schimbe, ea ar putea explica de ce generalii au simţit nevoia să conducă operaţiunile direct de pe front.

„În ultimii ani a existat o schimbare majoră pentru a-i forţa pe comandanţii de batalioane să gândească independent pentru a avea libertatea de a lua decizii. Dar această abordare a fost introdusă abia acum trei ani, deci este posibil să nu fi avut încă efect asupra performanţelor lor”, apreciază Muzyka.

Detaliile legate de moartea generalilor nu sunt clare, iar obţinerea de informaţii solide de pe teren este dificilă. S-a presupus că au fost prinşi în luptele de pe linia focului, dar nu trebuie să fie neapărat aşa, spune Konaev. „Nu înseamnă neapărat că generalii erau chiar pe linia frontului. Poate că erau în tranzit sau inspectau liniile de aprovizionare de exemplu”, a declarat ea pentru BBC.

Cine erau cei patru generali ruşi morţi în Ucraina

BBC face o trecere în revistă a generalilor pierduţi de Rusia. Astfel, general maiorul Oleg Mitiaev ar fi murit undeva în apropiere de Mariupol, oraş-port în sud-estul Ucrainei unde s-au dus până acum cele mai grele lupte şi care este asediat de forţele ruse. Batalionul ultranaţionalist ucrainean Azov susţine că l-ar fi ucis. Mitiaev era comandantul diviziei 150 motorizate puşcaşi a armatei ruse, o unitate relativ nouă, formată în 2016, cu baza la Rostov, regiune aflată în apropierea frontierei ucrainene. Ucraina susţine că unitatea a fost creată pentru a lua parte la conflictul din regiunile din estul Ucrainei, controlate de separatişti, deşi Rusia neagă că armata sa ar fi fost implicată în luptele de acolo.

General maior Andrei Kolesnikov, comandantul armatei a 29-a combinată a Districtului Militar de Est din regiunea Transbaikal, a fost ucis în luptă la 11 martie, potrivit unor surse oficiale ucrainene. Nu sunt precizate circumstanţele morţii sale. După ce Kolesnikov a devenit al treilea general rus căzut pe câmpul de luptă în Ucraina, potrivit informaţiilor disponibile, un oficial occidental a declarat agenţiei Press Association că armata rusă ar suferi din cauza moralului scăzut şi de aceea ofiţeri de rang înalt se apropie tot mai mult de linia frontului.

General maiorul Vitali Gherasimov, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis la 7 martie la periferia oraşului Harkov (est), potrivit Ministerului Apărării ucrainean. Harkov, situat în apropiere de graniţa rusă, a fost ţinta atacurilor constante ale forţelor ruse. Armata ucraineană a dat publicităţii o înregistrare a ceea ce a afirmat că ar fi o convorbire dintre doi oficiali ai serviciilor de securitate ruse care discutau despre moartea lui Gherasimov şi se plângeau că reţelele lor de comunicaţii securizate nu mai funcţionau în Ucraina. Gherasimov a fost implicat în cel de-al doilea război cecen, în operaţiunea militară rusă în Siria şi în anexarea ilegală de către Rusia a provinciei ucrainene Crimeea în 2014.

General maiorul Andrei Suhoveţki, comandantul adjunct al unităţii conduse de Gherasimov, ar fi fost ucis de un lunetist la 3 martie. La fel ca şi Gherasimov, Suhoveţki a participat la operaţiunile militare ale Rusiei în Crimeea şi Siria. Spre deosebire de celelalte cazuri, moartea lui Suhoveţki a fost relatată în presa rusă, iar preşedintele rus Vadimir Putin a confirmat într-un discurs că un general rus a murit în Ucraina.

Zelenski critică, de asemenea, lipsa de măsuri luate de statele UE înainte de invazie, spunând parlamentarilor că sancţiunile au venit prea târziu.

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii