Varza a ajuns să se vândă cu un preț uriaș în piețele din România, fiind de trei ori mai scumpă decât în sezonul anterior. Oamenii sunt șocați de aceste scoruri, mai ales în contextul în care în această perioadă traversăm Postul Paștelui, iar legumele sunt principalele ingrediente din meniul nostru. Dacă poftești la varza călită, perfectă pentru post, trebuie să știi că vei fi nevoit să scoți din buzunar 10 lei, de trei ori mai mult decât în toamnă.
Chiar dacă prețul este mai ridicat, producătorii fac apel la oameni să continue să cumpere produse autohtone, pentru a susține producția locală. Cu alte cuvinte, orice e produs în România e de calitate, comparativ cu ce e produs în străinătate, deci merită să fie mai scump, cred producătorii. Negustorii spun că nu au de ales, astfel că oamenii ar trebui să încurajeze producția locală de legume și să plătească mai mulți bani.
„Au crescut foarte mult preţurile la toate, nu numai la varză. Dar dăm un pic mai mult pe varză”, explică un vânzător din piață.
Conform Observatornews.ro, reprezentantul OIPA (Organizatia Interprofesionala a Producatorilor de Legume si Fructe ), Gheorghe Vlad, este de părere că prețurile sunt justificate pentru că în principiu, acesta nu este sezonul potrivit pentru varza românească. Așadar, cine vrea să cumpere cu adevărat anumite legume o face la acest preț ridicat pentru că este ”trufanda”, adică varza de pe tarabe este la prima recoltă a sezonului.
„Acum este trufanda. Ne raportăm la un extrasezon în care dorim să mâncăm o roșie, un castravete, o varză timpurie. Într-adevăr, nu doar varza nouă este foarte scumpă. Roşiile se vând cu 60 de lei kilogramul, iar cartofii noi, cu 25 de lei, deşi cheltuielile fermierilor cu încălzirea serelor nu au fost prea mari pentru că temperaturile au fost nefiresc de ridicate”, explică specialistul.
Mai mult, producătorul local Irinel Gliga, care este și deținător a 3.000 mp de solarii în Dolj susține că varza merită 10 lei pe kilogram.
„Este o cultură foarte bună. Ne-am adaptat foarte bine la tehnhologie, cultivând varză, şi văd că merge foarte bine. Folia de sus, mai are o folie jos care o ajută foarte mult. Nici iernile nu mai sunt cum erau altadată. Eu zic că este foarte bună. Şi la preţ, şi la gust şi la orice”, explică agricultorul.
România produce anual 600.000 de tone de varză, fiind în top 5 producători din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, cea mai mare cantitate ajunge la export în țări precum Germania, Spania și Italia, așa cum se întâmplă cu mai toate produsele de calitate de proveniență românească. În schimb, românii cumpără produse aduse din alte țări, uneori obscure, la prețuri destul de mici.
Tiparul prezent la kilogramul de varză se regăsește de fapt la mai toate produsele de calitate din România, că vorbim de carne de miel sau de roșii. Cu siguranță contează și faptul că vin sărbătorile de Paște, când toți românii fac sacrificii pentru a avea masa plină de bunătăți, însă puțini vor înțelege de ce un kilogram de roșii costă 50 de lei pe tarabă la țărani.