Lucia Hossu Longin susţine că Octav Bjoza dădea un aer de noblețe echipei guvernamentale, iar premierul Florin Cîțu a comis o mare greșeală.
„Cred că e situație unică în Europa de Est, să fie demis dintr-o demnitate guvernamentală președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic. Un luptător anticomunist, care și-a trăit tinerețea prin cele mai grele închisori și lagăre din gulagul românesc și a cărui prezență în Cabinetul Florin Cîțu era un titlu de noblețe pentru echipa prim-ministrului”, a scris regizor Lucia Hossu Longin pe Facebook.
Lucia Hossu Longin susţine că „Octav Bjoza nu a negat Holocaustul și nu i-a pus în discuție dimensiunile”.
„Eu, care l-am auzit adesea vorbind în public, știu că a respectat și respectă suferința evreilor. A cerut doar ca legea 232/2020 să aducă unele reparații materiale copiilor foștilor deținuți politic, care au avut imens de suferit în anii comunismului. România a avut cea mai consistentă rezistență anticomunistă din Est, mii de luptători care au murit, pentru libertate, în munți sau la zidul din Valea Piersicilor. Îi facem acum fasciști și legionari, așa cum i-au etichetat, în mod fals, Tribunalele Poporului, după ce ne-am mândrit cu jertfa lor? Ce-ar însemna, astăzi, ca urmașii marilor torționari să fie urmăriți și să plătească pentru crimele părinților și bunicilor lor? Suntem o țară creștină, care n-a aplicat vendeta, așa încât, copiii și nepoții capilor Securității din perioada neagră a României sunt astăzi prosperi oameni de afaceri și beneficiari ai unui statut social de elită. Uneori, acești copii și nepoți ajung și în Parlament.
Vorbind de responsabilii reeducării de la Pitești, anume de Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Tudor Sepeanu, Octav Bjoza n-a atacat comunitatea evreiască, pentru că, așa cum știm, fenomenul criminal dictat de Stalin și de agenții NKVD, organizat de PCR, n-a avut o fundamentare etnică. Și din rândul evreilor, și din partea românilor, s-au angajat, în acest experiment monstruos, oameni fără milă și fără Dumnezeu”, a mai scris Hossu Longin.
Regizorul spune că „opiniile domnului Bjoza nu pot fi sancționate, gândindu-ne, în primul rând, că oamenii care au suferit au cuvinte mai tari, mai aspre, încărcate de durerea amintirii, iar asta îi face să judece faptele cu alte unități de măsură. Așa era Ticu Dumitrescu, așa este și Octav Bjoza, după 30 de ani nu ne-am obișnuit cu ei?”.
Lucia Hossu Longin se declară şocată de decizia premierului Florin Cîţu de a-l demite pe Octav Bjoza şi îi cere să revină asupra ei.
„Decizia Premierului m-a șocat. Domnia sa n-a demis oameni care au făcut mult rău acestei țări și acum, în mod rușinos, ”la comandă”, este dat afară omul care onora, prin prezență, Guvernul României. Îi cer domnului Cîțu să revină asupra deciziei, pentru că avem în față un tablou apocaliptic al unui guvern în care orice logică pare să fi fost abolită și cel mai curat om din această echipă de conducere, omul simbol, este îndepărtat. Decizia aceasta face România de rușine. Opriți-o, domnule Prim-ministru, până când nu va întuneca, definitiv, mandatul dumneavoastră!”, a conchis Lucia Hossu Longin.
După ce mai multe voci din România l-au criticat pe premier pentru demiterea lui Octav Bjoza, fost deținut politic și președintele AFDPR (Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România), din funcţia de subsecretar de stat, după declarațiile la adresa comunității evreiești premierul Florin Cîțu a anunţat că nu revine asupra deciziei.
„Eu am luat o decizie referitoare la atribuțiile mele, am explicat decizia și nu mai am mai mult de spus”, a declarat Florin Cîțu.