Lucia Varga a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că a început curăţenia în sistemul silvic, urmând să fie prezentate săptămâna viitoare rapoartele de control ale inspectoratelor silvice teritoriale, transmite Mediafax.
„Am început curăţenia în sistemul silvic, dar suntem numai la început de drum. Vom prezenta săptămâna viitoare rapoartele de control ale inspectoratelor silvice teritoriale. Vinovaţi sunt nu numai pădurarii şi şefii de ocoale, pentru că s-au făcut tăieri necontrolate cu cârdăşia foştilor directori. Romsilva a luat primele măsuri până în 15 iulie, aşa cum am dispus, şi a identificat primii vinovaţi. O parte dintre angajaţii inspectoratelor silvice nu îşi fac treaba cum ar trebui, încă se fac că fac controale, iar aceştia vor trebui să plece. Problema majoră pe care o avem este că trebuie să facem plângeri penale şi în interiorul instituţiilor, nu numai împotriva celor care au făcut tăierile ilegale. Din păcate, pădurile din România au fost distruse cu complicitatea multor angajaţi silvici”, a spus Varga.
Potrivit acesteia, specialiştii ministerului analizează legea privind statutul personalului silvic, care îi va proteja pe angajaţii de bună-credinţă din sistem.
„Există această imagine că tot personalul silvic este implicat în astfel de fapte de corupţie. Cei care îşi văd de treabă, trebuie să ne îndreptăm atenţia şi asupra lor şi avem în dezbatere legea privind statutul personalului silvic, iar cei care sunt de bună-credinţă va trebui să avem grijă de ei, să îi protejăm. Cei care sunt de rea-credinţă trebuie să plece din sistem. Dacă nu îndrăgeşti pădurea şi nu o respecţi, nu ai ce căuta în domeniul silvic”, a subliniat Lucia Varga.
Aceasta a menţionat că, la nivel naţional, au avut loc în ultima perioadă, peste 7.000 de controale în domeniul silvic, care s-au soldat cu 420 de dosare penale.