Reprezentanții Poliției Române vor organiza constant sesiuni de informare a personalului școlilor, elevilor și părinților, privind riscurile și consecințele faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, așa cum a precizat MAI. În același timp, reprezentanții Agenției Naționale Antidrog au atribuții cu privire la organizarea de sesiuni de informare pentru elevi și cadrele didactice privind semnele și simptomele consumului de droguri la copii și tineri.
La întâlnirea de lucru organizată săptămâna trecută de Ministerul Educației s-a stabilit ca măsurile adoptate la nivel național să fie implementate în fiecare județ prin Inspectoratele Școlare Județene, Direcțiile Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Birourile de Siguranță Școlară și Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.
De altfel, în mod obișnuit structurile MAI asigură măsuri specifice de ordine publică și de prevenire și combatere a infracționalității în proximitatea școlilor.
Important de precizat că de la începutul anului, polițiștii au desfășurat peste 5.000 de activități cu caracter informativ–preventiv, adresate elevilor, în cadrul orelor de curs, la care au fost abordate tematici de natură juridică. Acestea au avut ca reper obiectivele Planului Național Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.
Conform MAI, în primele trei luni ale anului au fost identificate 348 de cazuri de bullying, dintre care 337 au fost raportate de către Inspectoratele Școlare Județene, iar 11 au fost identificate prin intermediul activităților specifice.
În ceea ce privește regimul armelor și munițiilor în România, legislația este extrem de strictă. Și, așa cum a precizat recent Lucian Bode, toți posesorii legali de arme de foc sunt inventariați și verificați periodic conform legislației în vigoare. Poliția Română poate pune la dispoziția oricărei instituții lista cu cei aproximativ 70.000 de români care dețin arme în mod legal în locuință.