Lucian Bode a precizat că slujbele și rugăciunile colective din noaptea de Înviere se vor desfășura atât în interiorul bisericilor, cât și în afara lor, ocazie cu care a vorbit despre regulile de protecție sanitară: „În interiorul bisericilor, cu mască, doi metri distanțare; în exterior, cu mască, un metru și jumătate distanțare”, a spus demnitarul, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
„În perioada următoare, am solicitat structurilor noastre o vizibilitate sporită în spațiul public, atât în ceea ce privește forțele de ordine publică în perimetrul stradal, cât și structurile de Poliție Rutieră pentru fluidizarea circulației rutiere în principalele zone. Concret, ce avem voie și ce nu avem voie să facem, prin hotărârea CNSU, știm foarte bine, circulația în noaptea de Înviere este permisă în intervalul orar 22 – 5 dimineața. Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară atât în interior, cât și în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară și distanțare fizică”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, miercuri seară, pe B1 TV.
Întrebat dacă purtarea măștii va fi obligatorie atât la interior, cât și la exterior, el a afirmat: „În interiorul bisericilor, cu mască, doi metri distanțare; în exterior, cu mască, un metru și jumătate distanțare”.
„În acest sens, vreau să subliniez faptul că am mai avut o colaborare foarte bună cu Patriarhia, cu reprezentanții cultelor, cu echipele de voluntari, la nivelul fiecărui județ. Apropo de videoconferința de care făceam vorbire la începutul intervenției mele, toate structurile noastre, prin Instituțiile Prefectului, au discutat cu agenții economici, cu reprezentanții cultelor, despre obligațiile care revin fiecăruia în această perioadă”, a adăugat Lucian Bode, care în aceeași emisiune a vorbit despre și despre organizarea de evenimente în noaptea de Înviere, dar și despre regulile pentru intrarea în România.
Lucian Bode, mesaj pentru cei care vor să meargă la petreceri în noaptea de Înviere: Organizarea de evenimente e interzisă.
Lucian Bode, ministrul de Interne, a dat asigurări că autoritățile nu vor ezita să ia măsuri dacă regulile anti-COVID vor fi încălcate în noaptea de Înviere. Precizarea vine mai ales pentru cei care au de gând să profite de ridicarea temporară a restricției de circulație, pentru a merge la petreceri.
Slujba de Înviere se poate oficia şi în interiorul bisericilor. Anunţul prefectului Capitalei
Circulația va fi liberă în noaptea de Înviere strict pentru deplasarea la biserică. Totuși, cei care vor ieși atunci din casă nu vor fi nevoiți să aibă asupra lor declarația pe propria răspundere.
Întreba ce siguranță avem că tinerii, de exemplu, după ce pleacă de la biserică nu se duc la petreceri, ministrul Bode a răspuns: „Organizarea de evenimente publice și private e interzisă și vă spun foarte clar: nu vom ezita să dispunem măsurile legale care se impun în cazul în care normele sunt încălcate. Știm clar că restaurantele sunt închise în funcție de incidența cumulată în ultimele 14 zile la mia de locuitori. Se închid la ora 22.00 cu o capacitate de 50%, de exemplu, dacă incidența e sub 1,5, iar Hotărârea CNSU e foarte clară: e interzisă desfășurarea activităților în baruri, cluburi și discoteci, în această perioadă”.
Miercuri, premierul Florin Cîțu și-a exprimat convingerea că românii vor merge în noaptea de Înviere doar la biserică, la slujbe, și nu vor profita de ridicarea temporară a restricției de circulație pentru a merge, de exemplu, la petreceri: „În acea noapte nu e deschis niciun restaurant, nu-i deschis nimic. Poți merge la slujbă și atât. Am încredere că oamenii vor sărbători sărbătoarea Paștelor și vor respecta regulile în vigoare. Acest risc al petrecerilor private e în fiecare zi și nu avem o problemă. Am luat toate măsurile, am avut discuții cu cultele, sunt convins că cetățenii vor respecta legislația în vigoare”.
Lucian Bode (MAI): Vom avea peste 14.000 de efective în teren pentru gestionarea activităților specifice Paștelui.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, susține că structurile MAI sunt pregătite să asigure ordinea și liniștea publică în această perioadă. El a precizat că a avut o ședință în sistem de videoconferință cu premierul Florin Cîțu, la care au participat șefii de structuri, prefecții, subprefecții și toți factorii de resort. „Scopul acestei întâlniri a fost acela de a ne asigura că structurile noastre din teritoriu sunt pregătite să gestioneze eficient aceste situații, situațiile operative din perioada Sărbătorilor Pascale”, a declarat demnitarul, miercuri seară.