Lucian Bode, atac la cancelarul austriac Karl Nehammer: „Putem privi această vizită în Bulgaria și în cheie de politică internă”

Austria va sprijini solicitarea de 2 miliarde de euro adresată de Bulgaria Comisiei Europene pentru a consolida securitatea frontierelor, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, care se află în vizită în Bulgaria la invitaţia preşedintelui Rumen Radev, transmite televiziunea publică bulgară.
Filip Stan
23 ian. 2023, 18:02
Lucian Bode, atac la cancelarul austriac Karl Nehammer:

Ministrul de Interne Lucian Bode a reacționat, luni, după vizita recentă a cancelarului Austriei în Bulgaria. El consideră că vizita este una mai mult de imagine. „Vizita oficialilor austrieci trebuie privită în două chei. Pe de o parte, Austria are alegeri de land pe 29 ianuarie, așadar putem privi această vizită în Bulgaria și în cheie de politică internă. Pe de altă parte, Austria probabil urmărește, în urma VETO-ului nejustificat dat pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului JAI, să arate că are o implicare activă în soluționare a problemelor de migrație ilegală de la frontierele Uniunii Europene, alegând simbolic frontiera dintre Bulgaria și Turcia”, a declarat Lucian Bode.

Bogdan Aurescu: Este prematur să vorbim despre un calendar anume privind intrarea în Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Digi24, că „este prematur” să se vorbească despre „un calendar anume” în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.

Şeful diplomaţiei române se află la Consiliul Afaceri Externe, care se desfăşoară la Bruxelles. În acest context, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, el a evocat discuţia cu omologul german, Annalena Baerbock. „Germania trebuie spus că ne susţine în mod foarte ferm şi activ şi doreşte să întreprindă demersuri foarte bune pe lângă toţi factorii de decizie, inclusiv pe lângă Austria, pe lângă Comisia Europeană”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.

Aurescu a vorbit şi de perspectiva începerii consultărilor pe tema dosarului Schengen, în contextul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

„Preşedinţia suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu prioritate acest subiect”, a spus el. De asemenea, Bogdan Aurescu a amintit că pe 29 ianuarie sunt organizate alegeri în Austria, ţara care s-a opus aderării României la spaţiul de liberă circulaţie european. „Înainte de această dată, este greu de estimat care va fi poziţia Austriei”, a completat ministrul român.

Potrivit acestuia, retrimiterea la post a ambasadorului ţării noastre la Viena reprezintă un „gest de deschidere din partea României”.

„Toate aceste gesturi şi demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze şi trebuie să vedem ce anume se degajă din acest tip de proces.

În altă ordine de idei, nu trebuie să uităm că Bulgaria mai are de discutat și cu Olanda, nu doar cu Austria. Prin urmare, există o serie de solicitări din partea Olandei care trebuie să-și găsească un răspuns din partea autorităților de la Sofia.

Deci toate aceste elemente trebuie puse împreună și trebuie trasă, apoi, o concluzie. Este prematur acum să vorbim despre un calendar anume”, a mai spus Bogdan Aurescu.

În ceea ce priveşte perspectiva dosarului Schengen, ministrul român de Externe a afirmat: „Nu putem să facem abstracţie de realităţi obiective, cum sunt de exemplu cele legate din Austria sau de situaţia migraţiei pe ruta balcanică, unde România nu este plasată. (…) Acesta este şi motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria şi nu în România”.

Comentând votul împotriva aderării României, el a apreciat că „Austria a arătat că este singurul stat european care se opune României pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar toate celelalte state membre susţin această aderare”.

 

Moment crucial pentru aderarea la Schengen. Cum e afectată România de întâlnirea cancelarului Austriei cu președintele Bulgariei

Radev şi Nehamer au vizitat luni punctul de frontieră Elhovo, de la graniţa cu Turcia, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru securizarea frontierei externe a UE. Rumen Radev şi Karl Nehamer au vizitat, de asemenea, Direcţia Regională a Poliţiei de Frontieră din Elhovo, unde se află Centrul Regional de Coordonare, parte a Sistemului Integrat de Supraveghere Schengen a frontierei bulgaro-turce.

Cei doi oficiali au discutat despre securizarea frontierei bulgare şi combaterea presiunii migraţiei, precum şi despre punerea în aplicare a legislaţiei europene privind Schengen.

„Mă bucur că delegaţia austriacă a avut ocazia să vadă frontiera şi să se familiarizeze cu modul în care o asigurăm. Migraţia ilegală este o problemă dificilă pentru Europa. Bulgaria, pentru apărarea securităţii sale naţionale şi în calitate de membru responsabil al Uniunii Europene, depune eforturi mari pentru a face faţă acestei probleme”, a declarat preşedintele Radev. „Am construit cu un buget exclusiv naţional securitatea de-a lungul întregii frontiere. Au fost instalate sisteme de supraveghere video fixe şi mobile de-a lungul frontierei”, a adăugat el.

Citește și Sondaj CURS: În ce instituții au românii încredere, în 2023. Președinția, cotată cu 16%. Cât de mulți mai speră la Spațiul Schengen

El a subliniat că presiunea migratorie de-a lungul frontierei a crescut brusc în ultimul an. „În decurs de patru luni am pierdut patru poliţişti şi alte zeci de persoane au fost rănite”, a declarat preşedintele bulgar.

„Apreciem sprijinul Austriei în lupta împotriva migraţiei ilegale. Aş dori să îi mulţumesc cancelarului Nehmer pentru cooperarea fructuoasă pe care am stabilit-o cu guvernul său. Acţiunile comune dau deja roade”, a mai declarat Rumen Radev, citat de „24 Ceasa”.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
România, sufocată de inundații. Pericol major în multe zone
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Anunțul cel mare despre PACE. A vorbit cu Vladimir Putin: O pace echitabilă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Rusia Își Menține Disponibilitatea de a Livra Gaze Europei prin Ucraina după 2024
MediaFlux
S-a aflat CINE ÎL ÎNLOCUIEȘTE pe BIDEN!
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?