„Cred că primul lucru pe care trebuie să-l avem în minte este că aceste evoluţii, creştere economică şi accentuare de dezechilibre, depinde foarte mult de evoluţia bolii. Aici datele în ultimul timp par să ne arate că este o revenire. S-a mizat foarte mult pe o revenire cu o intensitate mai mică a bolii, a numărului de infectări, în toamnă.
S-ar putea, în opinia mea, să ne confruntăm cu o revenire mult mai apropiată în timp şi atunci şi efectele economice vor fi diferite. Asta nu putem şti, dar primele semne, după părerea mea este că ne-am reangajat pe o pantă de creştere a numărului de îmbolnăviri zilnice. M-am interesat.
Acel număr de teste care se publică în fiecare zi sunt cazuri noi şi nu putem spune că sunt corelate cu numărul de bolnavi deja dinainte cunoscuţi”, a spus el Croitoru, citat de Hotnews.
Consilierul guvernatorului BNR s-a referit şi la mult discutata creştere a punctului de pensie cu 40%, care ar trebui, conform legii în vigoare, să se producă în luna septembrie.
„Vorbim foarte mult despre pensii, dar foarte puţine voci din interiorul profesiei noastre sunt suficient de vocale şi de clare în a spune că un program de creştere a punctului de pensie cu 40% începând cu septembrie 2020 distruge acel criteriu de sustenabilitate, nemaiobţinându-se nici pensiile respective, nici creşterea economică.
Atunci recesiunea va fi şi mai mare, culmea. Ar trebui înţeles acest lucru: cu cât se va lua o decizie mai rapidă în această privinţă şi va fi făcută public, cu atât va fi mai bine pentru reluarea unor politici sustenabile, normale, în România”, a explicat Croitoru.
Citeşte şi: Guvernul Orban anunţă planul de măsuri pentru relansarea economiei