Lucian Heiuş: Veniturile au fost supraestimate. România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, este de părere că negocierile pentru noul Guvern se vor finaliza într-o săptămână şi a subliniat că PNL are 5-6 specialişti care pot ocupa postul de ministru al Finanţelor Publice, printre care şi el. Heiuş a precizat, în ceea ce îl priveşte, că preferă să îşi continue munca în postul de preşedinte al ANAF, decât să conducă Ministerul Finanţelor.
Filip Stan
18 mai 2023, 22:37
Lucian Heiuş: Veniturile au fost supraestimate. România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a explicat, joi seară, că veniturile statului au fost supraestimate, iar ANAF a atras atenţia că ţinta nu poate fi atinsă. În privinţa impozitării progresive, Heiuş consideră că România nu este pregătită.

”Ca preşedinte ANAF pot să discut doar pe partea de venituri. La partea de cheltuieli nu am acces, să văd cum a fost construită, unde se regăsesc, putem să avem surprize cu alte cheltuieli care poate nu au fost prognozate şi au apărut între timp. Politica bugetară este fluentă şi apar perturbaţii într-un timp foarte scurt. E clar că pe partea de venituri, veniturile au fost supraestimate, lucru pe care l-a spus Consiliul Fiscal anul trecut în decembrie. Există raportul lor, noi am spus că nu se poate atinge oricâte eforturi am face, pentru că colectarea depinde de 3 factori clari, de puterea economiei unei ţări la un moment dat, de nivelul de impozitare şi de capacitatea administrativă. Puterea economiei României este cea care este, sistemul de impozitare este cel care este, adaptat perioadei prin care trece România astăzi, iar capacitatea noastră administrativă este cumva limitată şi de instrumentele pe care eu le am astăzi la ANAF. Coordonez de un an de zile Agenţia şi lucrăm cu sisteme de gestionare a creanţelor fiscale la persoane juridice pe care le-am implementat în 2005. Eram director la Hunedoara, la Finanţe şi atunci s-a implementat acest sistem şi de atunci funcţionează până astăzi”, a declarat joi seară, Lucian Heiuş, la Digi24.

Lucian Heiuș, exasperat de corupția din ANAF: ”La două luni arestez doi-trei angajați, pentru că iau șpagă. Trebuie să îi eliminăm pe rând”

Întrebat dacă este de acord cu impozitarea progresivă, Heiuş a explicat cum ar putea să funcţioneze aceasta. ”Dacă e să discutăm teoretic, impozitarea progresivă poate să funcţioneze într-un stat care are o clasă de mijloc foarte bine stabilizată şi cum e România trebuie să avem cel puţin un milion de oameni pe care să îi încadrpm în clasa de mijloc, să ai o econoie care este pe un trend ascendent ca atunci când mergi pe o impozitare progresivă care înseamnă că pentru cei care obţin venituri peste o anumită rentă să îi impozitezi în plus, acei oameni să nu aibă de suferit, să nu fie afectaţi şi viaţa lor să continue într-un ritm aproape normal”, a precizat Lucian Heiuş.

Preşedintele ANAF a adăugat că România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă.

”Eu cred că astăzi România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă, nu din punct de vedere tehnic, al Agenţiei, pentru că dacă se dă o lege, Agenţia va face cumva şi o va aplica. Până în 2005 am avut impozitare progresivă, atunci s-a introdus cota unică şi am funcţionat, s-au găsit soluţii. Problema este, contribuabilii români, cetăţenii României sunt pregătiţi să treacă la o impozitare progresivă? Firmele din România mai trebuie lăsate încă 5 ani, 10 ani pe o impozitare unică ca să poată să acumuleze capital, să se dezvolte sau e momentul să trecem la o impozitare mai mare  pentru ele. Eu cred că mai devreme de 2026-2027 nu putem să avem o discuţie serioasă şi o aplicare efectivă a unui asemenea impozit. Aceasta este o decizie ăe care o va lua Parlamentul, iar noi ca specialişti putem să le spunem şi să le arătăm nişte date. Decizia va fi politică, aşa cum este normal”, a subliniat Lucian Heiuş.

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, le aduce aminte românilor să lase cadourile şi să-şi plătească taxele: „Să încheiem anul cu voioşie, dar şi cu responsabilitate fiscală”
Lucian Heiuş a declarat, joi seară, la Digi24, că este foarte puţin implicat în negocierile pentru formarea unui nou Guvern, dar că cel mai probabil la finalul săptămânii viitoare negocierile se vor încheia.

”Sunt foarte puţin implicat în acest fenomen (al negocierilor pentru formarea unui nou Guvern – n.r.), dar pe de altă parte cred că este un lucru normal. Astăzi a fost prima zi când s-au întâlnit echipele de negociere. Nu se putea stabili într-o sigură zi formula unui nou Guvern, totuşi, un nou Guvern este un ucru foarte important. Va gestiona ţara următorul an jumate, este clar că este nevoie de câteva zile pentru a se ajunge la cele mai bune soluţii şi este firesc, politica este o artă a negocierii. Eu cred că undeva pe sfârşitul săptămânii viitoare se vor finaliza toate aceste discuţii. E un lucru normal, important este să se ajungă la un consens în cadrul coaliţiei care va guverna ţara următorul an şi jumătate şi într-adevăr, să fie un guvern funcţional pentru că vremurile, perioada prin care trecem, nu este o perioadă uşoară”, a declarat Heiuş.

Întrebat dacă va fi ministru al Finanţelor Publice, Heiuş a răspuns că sunt mai mulţi specialişti în PNL care pot coupa acest post.
”Nu cred că este cazul să discutăm acum, în PNL există cel puţin 5-6 specialişti foarte buni în finanţe care oricare dintre ei pot să fie … din moment ce sunt preşedintele ANAF, sunt considerat unul dintre specialiştii PNL. Nu s-a discutat cu nimeni acest lucru şi este firesc să nu se discute până nu se vede structura şi fiecare partid ce ministere va lua. Se discută foarte multe variante privind formarea viitorului guvern, de la a păstra o formulă stabilită printr-un protocol încheiat în urmă cu un an jumate de alţi preşedinţi ai PNL, până la reaşezarea anumitor ministere este deschis totul şi atunci mi se pare firesc să fie un mandat larg, flexibil ale echipelor de negociere. După ce se vor finaliza negocierile, de va convoca un Birou Politic Naţional în care se vor discuta strict persoane, nume, vom vota, aşa cum prevede statutul nostru”, a adăugat Lucian Heiuş.

Preşedintele ANAF a subliniat că îşi doreşte să rămână pe această funcţie şi după rotativa guvernamentală. ”Dacă astăzi ar trebui să aleg între a continua munca de preşedinte la ANAF şi de a merge ministru la Finanţe, aş prefera să rămân la ANAF pentru că am pornit pe un drum de modernizare a Agenţiei şi cred că este mult mai important să mergi acolo, decât să te mai împăunezi cu o anumită funcţie, că toate funcţiile sunt trecătoare, dealtfel”, a mai spus Heiuş.

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit într-o şedinţă, joi, începând cu ora 13.00, pentru discuţii privind rocada premierilor şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.

După trei ore de discuţii între delegaţiile PNL şi PSD, negocierile sunt blocate, au precizat surse politice pentru News.ro, social-democraţii dorind să păstreze Ministerul Transporturilor, deşi potrivit protocolului acesta ar reveni PNL, după rocadă.

La Palatul Victoria au ajuns şi liderii UDMR, care au plecat însă după mai puţin de două ore de discuţii. Aceştia nu doresc să părăsească guvernarea şi insistă să păstreze Ministerul Dezvoltării, fiind de acord să piardă Ministerul Sportului prin comasare. Astfel, ar rămâne cu două ministere şi cu funcţia de vicepremier.

Noul Executiv ar urma să aibă 18 portofolii, iar ministerele Antreprenoriat şi Turism şi Sportul să se comaseze în Ministerul Economiei şi Ministerul Familiei.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9