Lucian Mândruţă, despre coronavirus: „Când terminaţi cu vracii şi profeţii, citiţi asta”. Covid-19, pe înţelesul tuturor

În plină isterie provocată de pandemia de coronavirus, jurnalistul Lucian Mândruţă îndeamnă la o abordare mai puţin agresivă social a fenomenului şi oferă în acest sens un ajutor ştiinţific mai puţin panicard. "Când terminaţi cu toţi vracii şi profeţii şi vreţi să citiţi şi ceva stiinţă despre Covid, aici e o compilaţie excelentă, cu toată informaţia de pe piaţă, explicată pe înţelesul (aproape) tuturor", scrie Lucian Mândruţă.
Iulian Tudor
19 mart. 2020, 14:13
Lucian Mândruţă, despre coronavirus:

Lucian Mândruţă ne asigură că merită să citim cele scrise pe skepticpengus.blogspot.com, despre coronavirus. „Până mai ieri, erau 6 coronavirusuri descrise la om. SARS-CoV-2 (în trecut 2019-nCoV, alternativ HCoV-19), responsabil pentru COVID-19, este al 7-lea şi cel mai probabil al 3-lea coronavirus zoonotic (adică provenit de la animale). Nimeni nu știe încă foarte exact de la ce specie a sărit la om și ipotezele variază de la lilieci la pangolini (sau posibil amândouă), în funcție de similarități cu secvențe virale deja descrise.

Un zvon mai sinistru care a circulat în primele săptămâni ale epidemiei și apoi s-a transformat chiar într-un articol științific (acum șters), sugera că SARS-CoV-2 ar fi de fapt un virus scăpat dintr-un laborator din Wuhan, China. Există într-adevăr un precedent de SARS-CoV modificat în laborator în SUA (dar nu și scăpat de-acolo), capabil să infecteze oameni. Mai mult, pe la finalul lui ianuarie, un grup din India a sugerat într-o lucrare publicată pre-peer review că noul CoV ar fi o variantă recombinată (in vitro), cu domenii proteice în mod „nefiresc” similare HIV. Cu alte cuvinte nu e doar scăpat din laborator, ci e chiar o armă biologică. Lucrarea a fost între timp retrasă, după ce o serie de alte lucrări au caracterizat mai atent genomul noului CoV și au confirmat înrudirea filogenetică și omologia domeniilor de legare a receptorilor, dintre el și alte coronavirusuri naturale, de la lilieci. Mai exact, genomul acestui nou CoV este 88% similar cu un CoV de la lilieci (bat-SL-CoVZC45). în plus, analiza genomului a arătat că s-a produs un singur salt animal-om, toate cazurile de infecție ulterioare lunii Decembrie fiind cel mai probabil rezultate din contact inter-uman.

Citeşte şi Noi ţări incluse pe lista „zonelor galbene”. Românii care vin din acestea trebuie să se autoizoleze la domiciliu

Ulterior acestui salt, virusul a mai suferit niște modificări, posibil din cauza presiunii generate de răspunsul medical. Forma originară a virusului (numită S) este mai puțin frecventă (30% din infecții) și mai puțin agresivă decât forma L (70% din cazuri)„, se arată în articol.

Care sunt simptomele infectării cu Covid-19

În privinţa simptomelor resimţite de o persoană infectată, se scrie: „Ce știm este că perioada medie de incubație e 5.2 zile și variază între 2 și 14 zile. Simptomele principale sunt febră, tuse și dispnee, adică un tablou clinic de pneumonie/infecție de căi respiratorii inferioare, similar SARS și MERS. De-altfel pneumonia poate fi obiectivată radiologic, în majoritatea cazurilor bilateral, fie prin radiografii, fie prin CT. Alte simptome pot include mialgii (dureri musculare), cefalee, stări confuzionale, dureri/junghiuri toracice și diaree, deși simptomele gastrointestinale par să fie mult mai rare comparativ cu SARS sau MERS. Pentru un diagnostic de certitudine este necesară testare prin RT-PCR a unor probe din recoltate din tractul respirator (faimoasele „kituri” standardizate despre care vorbește Ministerul Sănătății), dar suspiciunea se poate ridica pe tabloul clinic și pe datele radiologice„.

Citeşte şi COVID-19. Spania a înregistrat 169 de morţi în ultimele 24 de ore. Experţii spun că ţara se apropie de vârful epidemiei

Statistic, situaţia se prezintă astfel: „În concluzie, majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt ușoare/non-severe (80-84%) și se limitează la stare pseudo-gripală și eventual pneumonie (mortalitate 0%). Alte 14% sunt cazuri severe, dar cu mortalitate foarte redusă (0-14%). Sunt descrise însă situații în care pacienții s-au prezentat direct cu- sau au evoluat rapid către detresă respiratorie acută (ARDS, 17-29% din pacienții spitalizați), insuficiență renală acută, insuficiență hepatică sau șoc septic. Aceste cazuri, considerate critice (5-6%), nu merg foarte bine (mortalitate 49%), însă este o îmbunătățire statistică față de studiile inițiale care arătau mortalitate >60% la acest subgrup. Vârsta înaintată, prezența unor comorbidități (boli respiratorii cronice, boli cardiovasculare, diabet, cancer), creșterea d-dimerilor în sânge peste 1 microgram/L sau necesitatea ventilației mecanice (VM a fost necesară la 23-32% din pacienții spitalizați) sunt clar factori de prognostic prost”.

La întrebarea dacă să ne temem sau nu de Covid-19, răspunsul e următorul: „Dacă ești un adult sănătos, deci fără condiții medicale pre-existente, și sub vârsta de 70 de ani, n-ar trebui să îți fie deloc frică. Desigur, o pneumonie nu este ceva de dorit, cum nu este de dorit nici încărcarea suplimentară a sistemului de sănătate, dar riscul de complicații grave sau deces este mic.

Dacă ești un adult cu patologii pre-existente (boli cardiovasculare, diabet, cancer etc) și/sau sistem imunitar afectat (boli autoimune, în tratament chimioterapic etc) și/sau vârstnic (peste 70 de ani) atunci probabil că ar fi o idee bună să limitezi ieșirile în spații aglomerate sau călătoriile cu mijloace de transport în comun pe perioada epidemiei„.

Pe de altă parte, autorul este convins că este foarte probabil să avem parte de o epidemie de coronavirus în România. „E momentul să ne împăcăm cu acest gând”, iar o simulare a acestei situaţii presupune trei scenrarii de criză.

Click aici pentru a citi întregul articol

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?