Dragoş Bucurenci a mărturist că prima dată a mers în Vamă cu părinţii lui. Nu a înţeles mare lucru pentru că era prea mic, după cum chiar el povesteşte. „Prima dată-n Vamă m-au adus ai mei pentru câteva ore în anii ’80. Eram copil şi n-am înţeles nimic. Am revenit apoi la 17 ani şi mi-a plăcut enorm ce-am descoperit. Când ajungeam în Vamă în primii ani, mă descălţam în primul moment şi nu mă mai încălţam până când plecam. Azi n-aş putea să fac aşa ceva. Pare greu de crezut, dar era mult mai curat. În primii ani, am stat mereu la cort, pentru că nu-mi permiteam să stau în gazdă. Era foarte boem, dar în afară de faptul că adormeai în sunetul liniştitor al valurilor, nu e o experienţă pe care să vreau s-o repet. La 7 dimineaţa deja nu se mai poate dormi în cort. Tot în Vamă am învăţat să fac nudism. Apoi am învăţat de la Mircea Toma să fac nudism militant, când ne-au invadat textiliştii. Apoi au venit paparazzi şi am capitulat”, a mărtusit Dragoş Bucurenci.
Citeşte şi: Mii de bucureşteni s-au înghesuit trenurile de noapte pentru a ajunge de 1 mai la mare VIDEO
Lucian Mîndruţă a declarat pentru One.ro că în Vamă a mers pentru prima dată în anul în care şi-a luat maşină: 1997. „Îmi aduc aminte că era o dimineaţă de sfârşit de mai, însorită şi destul de caldă. Am intrat în sat, am facut stânga pe prima stradă care mergea la mare şi-am ajuns pe plajă, trecând pe lângă o mică prăvălie rurală, închisă la ora prânzului. Am ajuns pe plajă şi-am parcat chiar pe primul metru de nisip. În faţa mea era doar marea, în stânga, în depărtare, un maidanez, în dreapta şi mai departe cazemata de beton unde-i acum un bar. Şi atât. Nimeni, nici ţipenie!„, şi-a amintit Lucian Mîndruţă.
Teo Trandafir îşi aminteşte că în urmă cu 20 de ani, Vama Veche era un loc unde te duceai cu portbagajul de la Dacie, sau de la Lada, plin de conserve pentru că nu aveai de unde să cumperi nimic. Ori te duceai până în prima localitate de unde îţi cumpărai ceva, ori alta variantă nu aveai. „Ceauşescu ne îndobitocise îngrozitor şi nu găseai nimic de mâncat sau de băut, ceea ce era neplăcut. Nici măcar apa nu o puteai cumpăra din Vama Veche, trebuia să vii pregătit de acasă. Nefiind energie electrică, nu era nici casetofonul, nu era nici maneaua. Lipsa curentului electric aducea pentru noi focul de tabără şi cântări la chitară până dimineaţa„