Secţia pentru procurori a CSM a avizat săptămâna trecută cererea de revocare a procurorului Lucian Onea de la DNA Ploieşti, la o zi după ce Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea Secţiei pentru investigarea magistraţilor a Parchetului General privind încuviinţarea arestării preventive a lui Onea şi Mircea Negulescu.
Secţia pentru procurori a CSM a discutat nota privind solicitarea de avizare a revocării lui Onea de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. 5. 927/2019.
Parchetul General a anunţat, luni, extinderea urmăririi penale în cazul procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu, cei doi fiind acuzaţi de mai multe infracţiuni, printre care constituirea unui grup infracţional organizat. În acelaşi dosar sunt cercetaţi alţi trei procurori şi trei ofiţeri de poliţie judiciară.
Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a transmis, joi, Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicitarea avizului de revocare din funcţia de procuror la DNA Ploieşti a lui Lucian Gabriel Onea, în prezent suspendat din funcţie, „întrucât acesta şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile”. De asemenea, au fost transmise cererile de încetare a activităţii la DNA Ploieşti pentru alţi trei procurori.
”Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin ordonanţa din 9.01.2019, au dispus extinderea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Negulescu Mircea, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, compromiterea intereselor justiţiei, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată”, au transmis, luni, reprezentanţii Parchetului General.
Potrivit acestora, Lucian Onea este cercetat pentru ”constituirea unui grup infracţional organizat, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals, divulgarea informaţiilor secrete de stat, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
”De asemenea, în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de alţi trei procurori şi trei ofiţeri de poliţie judiciară”, a mai transmis Parchetul General.
Sursa citată precizează că ”faptele cercetate vizează modul în care cei doi inculpaţi şi cei şase suspecţi au efectuat acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea lor, existând suspiciunea constituirii unui grup infracţional organizat care ar fi acţionat coordonat, în scopul comiterii infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi uz de fals”.