UPDATE: Parchetul General anunţă că procurorii au început urmărirea penală împotriva fostului procuror DNA Mircea Negulescu, pentru complicitate la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă, în dosarul în care este cercetat şi fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, ei fiind acuzaţi că l-ar fi constrânspe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept „mită electorală”. De asemenea, Parchetul anunţă că ambii foşti procurori au fost plasaţi sub control judiciar.
Fostul procuror Mircea Negulescu este urmărit penal pentru participaţie improprie, sub forma complicităţii, la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.
„În anul 2015, inculpaţii procurori Onea Lucian (procuror şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti) şi Negulescu Mircea (la data faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curte de Apel Ploieşti) au determinat prin constrângere un martor (ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti”, spune Parchetul instanţei supreme.
Conform procurorilor, deşi ştia că probele sunt „ticluite în mod mincinos” de martor, procurorul Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe documentele ticluite.
În acest caz, procurorii au dispus, vineri, plasarea sub control judiciar atât pentru Mircea Negulescu, cât şi în cazul fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, pentru o perioadă de 60 zile.
Cei doi foşti procurori au mai multe restricţii, între care să nu comunice între ei şi cu anumite persoane menţionate în ordonanţe; să nu exercite profesia de procuror; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Parchetul Înaltet Curţi de Casaţie şi Justiţie a transmis miercuri că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de fostul procuror Onea Lucian, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.
UPDATE: Fostul procuror-șef DNA Ploiești, Lucian Onea, a fost plasat sub control judiciar de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, anunțul fiind făcut de acesta la ieșirea din Parchetul General. Onea e acuzat că l-a obligat pe Vlad Cosma să falsifice o sesizare pe alt nume.
„Am dat o declaratie, s-au admis probele, vor fi administrate pentru aflarea adevarului. S-a luat măsura controlului judiciar cu anumite interdicţii, dar eu sunt foarte optimist. O sa contest această măsura pentru că eu consider că este nedrept luată”, a delrata Onea la ieşirea de la Parchetul General.
Procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Anca Jurma, a dispus, joi, efectuarea unui control la Serviciul Teritorial Ploieşti, după ce Parchectul General a anunţat că-l cercetează pe fostul conducător al instituţţiei, Lucian Onea. Sunt vizate toate dosarele în care sunt implicaţi membrii familiei Cosma, dar şi măsurile dispuse în aceastea de fostul procuror-şef Onea, după data de 18 mai 2018.
Controlul are ca obiect ”situaţia dosarelor şi lucrărilor care privesc, indiferent de calitatea lor procesuală, pe Vlad Cosma, Andreea Cosma şi Mircea Cosma, aflate în lucru la Serviciul Teritorial Ploieşti, stadiul urmăririi penale sau al soluţionării acestor dosare/lucrări şi procurorii desemnaţi cu soluţionarea lor”.
Potrivit unui comunicat de presă al instanţei supreme, procurorii au reţinut că, în anul 2015, inculpatul Onea Lucian, la acea dată procuror-şef în cadrul DNA Ploieşti, “a participat la constrângerea unui martor (ameninţându-l în mod direct că o va inculpa pe sora acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept mită electorală. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti”.
Instanţa mai precizează că Onea a recurs la aceste lucruri cu toate că ştia că “probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, procurorul Onea Lucian a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe, documentele ticluite”.
PICCJ precizează că nu au fost propuse sau dispuse măsuri preventive, acţiunea afându-se în etapa procesului penal. În 24 mai, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti sunt urmăriţi penal, fiind suspectaţi că în perioada aprilie – mai 2015 ar fi constrâns o persoană să întocmească în fals o sesizare şi documente care să susţină cele reclamate în conţinutul acesteia, iar actele falsificate au fost expediate DNA Ploieşti şi folosite drept probe în două dosare.
În data de 22 mai, Lucian Onea a demisionat de la conducerea DNA Ploieşti.