„Din nefericire, o veste ingrozitor de tristă! Lucian Oprea, ziarist de exceptie, bun prieten de aproape o viata, a plecat din aceasta lume! Inmormatarea va avea loc maine, 1.09, la Cimitirul Straulesti 2, de la ora 12. Dumnezeu sa-l odihneasca! Condoleante familiei indoliate!”, a scris Cristina Vladu, jurnalistă şi apropiată a familiei lui Lucian Oprea, pe pagina sa de Facebook.
Lucian Oprea, jurnalist cu vastă experienţă în presa scrisă, a uimit pe toată lumea când s-a lansat în vâltoarea blogului, în 2017 fiind premiat la această secţiune de Asociaţia Presei Sportive Române.
„Nu numai că mă onorează, dar mă și bucură din plin, pentru că, după cum se vede, am crezut si, evident, cred în modificările esențiale pe care profesia noastră trebuie să le urmeze”, nota Lucian Oprea pe blog-ul său. Oprea a continuat: „am încercat sa fiu cât se poate de obiectiv în subiectivitatea obligatorie a unui om care a trăit cele mai frumoase momente ale sportului românesc, probabil irepetabile (la ‘sporturi’, începând cu JO din 1976, de la Nadia, la fotbal am prins din plin 1983, 1986 și ce a urmat după 1990), facând, totodată, o expunere de motive. Adică, vorba aia, ce mi-a venit cu blogul ăsta. La exact o lună de la ieșirea la pensie, în septembrie 2015, dupa 45 de ani și 11 zile de muncă, în vreo 15 mass-media, plus vreo 40-50 în colaborare, inclusiv în Japonia, Elveția, Franța, Bulgaria, Italia, SUA, am creat acest blog”, spunea Lucian Oprea.
Lucian Oprea. Jurist, publicist și comentator sportiv. Absolvent al Facultăţii de Drept din Bucureşti (1979). Ca publicist – comentator la Agerpres, Secția sport, din 1972 până în 2003, a acoperit în redacție 19 ediții ale JO (9 de vară și 10 de iarnă), a fost prezent la zeci de CM, de unde a transmis reportaje şi analize pentru Agerpres, radio, presă şi televiziune (gimnastică, box, tir, lupte, popice, hochei pe gheață, karate, atletism ş.a.). Tot în această perioadă a fost prezent la 20 de ediții ale Turului Ciclist al României. Între 1990 şi 1998, a fost membru titular în Comitetul executiv al Asociației Presei Sportive.
Între 2003-2006, a publicat 8 cărți de reportaje sportive, dintre care amintim:
Pe parcursul activităţii sale profesionale, de peste un sfert de veac, a semnat rubricile permanente la revistele Viaţa studenţească şi Flacăra (până în 1990). A lucrat în presa audio-vizuală, la televiziunile Amerom şi Soti, la Radio România şi Total. A fost redactor la agenţiile Agerpres şi Rompres, publicist comentator la ziarul Tineretul liber, 1991, 1992-1995, responsabil al paginilor de sport la Expres magazin, şef de departament la revista Privirea. A colaborat la numeroase publicaţii din provincie, iar din 1997 devine reporter special la Gazeta Sporturilor.