„Dacă vom obţine votul de investitură vom avea un mandat limitat, până la alegerile parlamentare. România are astăzi o lege a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale aprobată. Vom continua politicile fiscal – bugetare ale Guvernului Ludovic Orban, politici care au stat la baza fundamentării bugetului de stat. De asemenea, vom avea trei obiective majore, pe care trebuie să le urmărim cu maximă atenţie: asigurarea resurselor financiare pentru funcţionarea statului; asigurarea unui climat favorabil şi predictibil pentru mediu de afaceri şi realizarea stabilităţii economiei româneşti”, a spus Heiuş la audierea în camerele de specialitate reunite ale Parlamentului.
El a subliniat că România a recâştigat încrederea organismelor de finanţare internaţionale şi a reuşit să se împrumute la dobânzi negative.
„Ne dorim să păstrăm această încredere şi să o consolidăm. De asemenea, trebuie să avem o execuţie bugetară impecabilă pentru a ne putea încadra în deficitul de 3,6% din PIB. Predictibilitatea şi transparenta politicilor fiscal-bugetare sunt esenţiale. Este complicat să-i ceri unui contribuabil să-şi plătească la timp impozitele şi taxele când el nu ştie cum şi pentru ce sunt folosiţi banii pe care îi dă statului. Eu cred cu tărie că cheltuirea banului public trebuie să fie făcută cu responsabilitate şi în condiţii de maximă transparenţă”, a mai afirmat ministrul propus.
Acesta a adăugat că va continua procesul de reorganizare şi informatizare a ANAF, iar pentru a putea creşte ponderea încasărilor şi a veniturilor fiscale în PIB trebuie luate urgent câteva măsuri.
„Codul fiscal, Codul de procedură fiscală trebuie să fie ajustate, şi aici o sa mă bazez foarte mult pe experienţa pe care o aveţi dumneavoastră, membrii comisiei de buget-finanţe din Senat şi Camera”, a punctat Lucian Ovidiu Heiuş.
„În prima şedinţă de Guvern, dacă o să fim investiţi, o să solicit prim-ministrului constituirea unui comitet interministerial tocmai pentru a face o analiză corectă asupra influenţei pe care poate să o aibă această epidemie asupra economiei româneşti. În primul şi în primul rând, trebuie să gândim nişte scheme de ajutor pentru companii. La fel, nu trebuie să-i uităm pe angajaţii acestor companii care poate, Doamne fereşte, să fie influenţate prin reducerea comenzilor, prin lipsa şi imposibilitatea aprovizionării cu materii prime sau subansamble din piaţa asiatică şi este un fenomen care se întâmplă. Sper, şi de asta am spus că trebuie să identificăm cel mai pesimist scenariu şi cel mai optimist scenariu şi să fim pregătiţi de data acesta pentru orice se poate întâmpla. Îmi doresc din suflet să nu fie nicio problemă, dar sunt multe semnale în economia mondială că există o problemă şi noi trebuie să ţinem cont”, a spus Lucian Heiuş.
El a menţionat că România are un buffer pregătit pentru asemenea intervenţii şi a precizat că nu crede că va fi o problemă să trecem şi peste această criză dacă ea îşi va face efectele şi în România.