Lucian Romaşcanu consideră că în cazul Eurovision „se politizează mult prea mult un fenomen care a debutat ca fiind unul cultural”.
„Mai mult ca oricând, cred că este absolut necesară o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, unele care sa pună publicul pe primul loc, iar votul oamenilor să conteze cu adevărat! Împărţirea politică a voturilor – pe care o vedem de ani de zile – nu are nicio legătură cu menirea pe care acest concurs ar trebui să o aibă. Deja se politizează mult prea mult un fenomen care a debutat ca fiind unul cultural, cu scopul de a uni şi de a consolida relaţiile dintre ţările Europei şi nu de a le dezbina!”, a transmis ministrul Culturii.
Citeşte şi: Eda Marcus aruncă bomba despre Eurovision 2022: „Organizatorii aveau deja punctajul nostru de vineri noapte”
„Cel mai trist este că excesul de zel al unor decidenţi a făcut, de fapt, rău Ucrainei care trebuia să câştige, sau să piardă, exclusiv prin merite artistice. Votul politic, pe simpatii sau vecinătăţi, nu are legătură cu muzica. Asta nu implică România sau Moldova din evidentul motiv că suntem acelaşi popor, aceeaşi cultură. Într-un Eurovision reformat poate România şi Moldova ar trebui să propună o singură piesă în competiţie. În concluzie, aşteptăm rezultatele unei anchete şi tot ce îmi doresc este că TVR să nu fie implicată”, a mai spus Lucian Romaşcanu, conform News.ro.
Organizatorul Eurovision 2022, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), a transmis că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală.
Punctajele juriilor naţionale din Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino au fost anulate la Eurovision 2022.
Juriul naţional al României acordase punctajul maxim, 12, Republicii Moldova. Din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot, EBU a anulat voturile şi astfel cele 12 puncte ale României au fost acordate Ucrainei, arată sursa citată.
Reprezentanţii TVR au reiterat faptul că „nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator”.
TVR a solicitat organizatorilor Eurovision să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un „substitut” calculat într-un mod netransparent.