”Cele două loturi de la capetele autostrăzii urmează să fie atribuite de către comisia de licitaţie, sunt în faza finală la evaluările ofertelor. În buna tradiţie românească, probabil că vor exista nişte contestaţii. Vom cunoaşte câştigătorul, nu avem garanţia că vom cunoaşte chiar constructorul”, a mai spus oficialul, la Digi 24.
Nu există însă un acord de mediu pentru proiect, care însă ar putea fi obţinut până la sfârşitul anului.
”Construcţia acestei autostrăzi ar putea dura cel mai puţin trei ani. Proiectarea şi executarea lucrărilor ar putea să dureze încă un an de zile, astfel încât de la patru ani în sus putem vorbi de un termen de finalizare a acestui obiectiv”, a explicat Şova.
Întreaga investiţie pentru realizarea autostrăzii de 123 de kilometri dintre Sibiu si Piteşti este estimată la 15 miliarde de lei.
Ministrul Şova a mai spus că vor fi inauguraţi în acest an alţi 25-30 km din autostrada Câmpia Turzii- Târgu Mureş, faza de execuţie fiind de peste 75-85%.
În ceea ce priveşte Lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva, în lungime de 20 km, acesta ar putea fi deschis traficului până la sfârşitul acestui an, însă ministrul are îndoieli că antreprenorul va putea respecta termenul de recepţie. Penalităţile calculate în acest caz pentru diverse abateri în execuţia contractului au depăşit deja un milion de euro, afirmă Şova.
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a anunţat joi seara că a fost înfiinţată la nivelul CNAIR o antrepriză de construcţii care va prelua şantierele rezultate în urma unor rezilieri de contracte ori în urma unor abandonări a lucrărilor de către constructori.
”La Compania de Drumuri am înfiinţat şi în scurt timp va deveni operaţională o antrepriză de construcţii în interiorul Companiei de Drumuri care să preia astfel de şantiere, ori în urma unor rezilieri ori în urma unor abandonări a lucrărilor de către constructori. Însă primul proiect pe care cred că îl vom aborda cu această antrepriză de lucrări va fi finalizarea Centurii Suceava”, a spus ministrul Transporturilor, Lucian Şova, la Digi 24.
Nu vor fi făcute lucrări mai mari de 100 milioane lei cu această antrepriză, punctează el, acest lucru fiind stabilit în urma unor discuţii cu Comisia Europeană.
Oficialul a mai spus că va fi foarte atent la calcularea penalităţilor în cazul constructorilor care întârzie anumite proiecte de autostrăzi.
”Mă folosesc de orice prilej, să trag semnale de alarmă şi să afirm că sunt foarte atent la calcularea penalităţilor privind eventualele întârzieri (ale constructorilor, n.r.)”, a precizat ministrul.
De asemenea, Şova spune că, în ultimele cinci luni, la Ministerul Transporturilor, au fost promovate de 22 de ori mai multe acte normative decât în anul precedent.