„Eu spun că nu este lucrul cel mai greu să semnezi contracte, lucrul cel mai greu care astăzi se petrece la TAROM este că a crescut gradul de încărcare al aeronavelor cu 22%. Nu se poate altfel, fără grad de încărcare. Îşi fac propriul sistem de ticketing. Au crescut veniturile, au licitaţii. Azi au un contract cu o firmă care pentru orice rezervare plătesc comision de 5 euro sau în jur de 5 euro comision, chiar dacă acea rezervare este anulată fără preţuri suplimentare. Eu am şi întrebat pe manager, mă mir cum a rezistat TAROM până acum, că nu i-a bagat cineva în faliment”, a spus Lucian Şova, potrivit Agerpres.
Întrebat ce are de gând cu ATR-urile vechi pentru care este criticat de politicieni deoarece „îi zgâlţâie” pe toate cursele interne, Şova a răspuns că sunt planuri la TAROM pentru înlocuirea acestei flote.
„A umblat managerul de la TAROM din India, cu rezultate, până în Canada, în sensul identificării unei soluţii pentru înlocuirea acestei flote cu o achiziţie pe termen scurt, de fapt o închiriere sau un leasing care să nu ne condamne la o sarcină financiară foarte mare”, a precizat Şova.
El a susţinut că în primul rând la TAROM se cunoaşte vocaţia de manager când vii din privat şi ai exerciţiul acesta, iar „managerul de la TAROM îl are şi îl probează şi la TAROM”.
„Al doilea lucru foarte important, chiar face cu pasiune ceea ce face, nu are o agendă paralelă, nu şi-a dedicat timpul şi viaţa doar pentru a-şi adăuga în CV managementul unei companii mari. Pe de altă parte, viziunea, talentul şi pregătirea în management pentru că a făcut lucruri importante care ar fi putut fi făcute şi acum câţiva ani”, a adăugat şeful de la Transporturi.
Ministrul de resort, Lucian Şova, a participat în data de 16 iulie, la Londra, la ceremonia de semnare a contractului prin care TAROM achiziţionează cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru operatorul nostru naţional.
„Comanda de astăzi face parte dintr-un contract mai amplu care, pe lângă cumpărarea celor cinci aparate Boeing 737-MAX 8, prevede şi începerea procedurilor pentru ca Direcţia Tehnică a TAROM să devină partener oficial Boeing, precum şi achiziţia în leasing operaţional a celor două aeronave 737-800 Next Generation, aflate deja în flota TAROM”, informa atunci Ministerul Transporturilor, într-un comunicat remis AGERPRES.
Aparatele vor fi livrate până în anul 2023, dar între timp va continua înnoirea flotei TAROM.
„Reînnoirea flotei TAROM, inclusiv în parteneriat cu prestigioasa companie Boeing, face parte dintr-o strategie pe termen lung a Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene. Cele cinci noi aparate de zbor 737-MAX 8 ne promovează în rândul jucătorilor importanţi de pe piaţa transporturilor aeriene. Este un contract pe care îl consider un pas decis din partea TAROM în direcţia corectă”, spunea atunci Lucian Şova.
Semnarea acestei comenzi ferme între compania TAROM, reprezentată de directorul general Wolff Werner-Wilhelm, şi Boeing, prin Kevin G. McAllister – preşedinte şi director executiv al Boeing Commercial, şi Ihssane Mounir – vicepreşedinte de marketing şi vânzări, a avut loc în cadrul Târgului aviatic Farnborough Internaţional Airshow, evenimentul aerospaţial al anului din Europa.
Modelul Boeing 737 – MAX 8 este dotat cu motoare de tehnologie avansată şi este îmbunătăţit pentru a oferi mai mare eficienţă şi fiabilitate.
TAROM operează în prezent pe zborurile externe şi interne cu o flotă compusă din 25 aeronave, dintre care două aeronave sunt model Boeing 737-800 Next Generation, recent achiziţionate.