„Am aflat astăzi, cu stupoare, că începând de luni, 22 februarie a.c., va mai fi închisă o bandă de circulaţie în zona în care se efectuează lucrările la pasajul de la Piaţa Sudului. Aşadar, în loc să se găsească soluţii pentru degajarea traficului rutier pe parcursul desfăşurării lucrărilor, Municipalitatea refuză să dea curs solicitărilor noastre şi alege să îngreuneze şi mai mult situaţia. Din cele 3 benzi se va circula acum numai pe 2 dintre acestea, ceea ce va conduce la creşterea cu aproximativ 30% a timpului de aşteptare şi la mari blocaje în zonă. Dacă până acum dura în jur de 45 de minute traversarea intersecţiei, să ne imaginăm cât timp vor fi nevoiţi să piardă în plus bucureştenii care tranzitează zilnic această intersecţie. Mai mult decât atât, după ce că nu există un termen clar pentru finalizarea acestui obiectiv, înţeleg că în organizarea de şantier nu există stocurile de materiale necesare executării lucrărilor. Iată, aşadar, raţiuni temeinice care mă determină SĂ PROTESTEZ public, ca reprezentant al oamenilor din Sectorul 4, care mi-au solicitat în repetate rânduri sprijinul, exasperaţi de modul în care se circulă în zonă. Să protestez faţă de lipsa de implicare a Municipalităţii în rezolvarea unei situaţii mai mult decât deranjante, care induce extrem de mult disconfort cetăţenilor. Deşi nu avem în atribuţii, totuşi, ne-am preocupat şi chiar am oferit ca soluţie o rută alternativă, propunând deblocarea străzii Cărăruia, care ar putea degreva circulaţia pe Calea Văcăreşti. Până acum nu am primit niciun răspuns în acest sens, în schimb, Primăria Capitalei decide închiderea unei benzi de circulaţie, fără ca măcar să ofere rute ocolitoare. Faţă de această atitudine, alături de toţi cetăţenii afectaţi şi care îmi sunt alături în acest demers, adresez din nou un apel Primăriei Municipiului Bucureşti şi Primarului General, acela de a înţelege că pasajul de la Piaţa Sudului nu poate rămâne un şantier interminabil!”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.
La 31 decembrie 2015, pasajul de la Piaţa Sudului era terminat în proporţie de 30%, motiv pentru care Primăria Capitalei a pierdut fondurile europene în valoare de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi asigurată din bugetul Municipalităţii. Judecând după cum arată acum, lucrările nu au avansat foarte mult, deşi noul termenul de finalizare a fost stabilit pentru 30 iunie 2016.
Termenul de finalizare a fost extins până la 30 iunie 2016. De asemenea, pentru a putea fi continuate și finalizate lucrările la pasaj, Consiliul General al Municipiului București a alocat de la bugetul local pe 2016 suma de 108.739.719 lei.
Dacă lucrarea nu va fi terminată nici la sfârșitul lunii iunie 2016, municipalitatea va fi nevoită să înapoieze UE și cei 18,4 milioane lei primiți până la 31 decembrie 2015.