„Lucrările au început în ianuarie 2014. Acum sunt executate într-o proporție de 84%, (…) durata de execuție a restaurării Arcului de Triumf a fost prelungită, cu acordul finanțatorului, din cauza suspendării de către Ministerul Culturii a lucrărilor de restaurare a pietrei pe perioada iernii. Lucrarea va fi încheiată înainte de 1 decembrie, astfel încât să poată fi sărbătorită Ziua Națională la locul ei obișnuit„, a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu, cu prilejul redării Muzeului „Casa Cesianu” circuitului turistic.
El a precizat că în ceea ce privește Arcul de Triumf se lucrează la restaurarea fațadelor și a inscripțiilor. „Mă refer la textele de pe fațadele laterale distruse în perioada comunistă, care vor fi refăcute integral conform imaginii originale. S-au executat basoreliefurile, respectiv medalioanele cu chipurile regale„, a menționat acesta.
Lucrarea „Consolidare, reabilitare și conservare Arcul de Triumf” este finanțată prin Programul Operațional Regional 2007 — 2013. Prioritară a fost consolidarea monumentului, potrivit PMB. S-a utilizat aceeași procedură ca la sediul vechi al Primăriei Capitalei, izolarea antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibrațiile terenului și introducerea izolatorilor antiseismici. Monumentul devine astfel rezistent la un cutremur de 9 grade pe scara Richter.
În martie 2014 a fost demarată execuția și montarea schelei la nivelul picioarelor Arcului de Triumf pentru efectuarea re-expertizării componentelor artistice de piatră și prelevării probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare de către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii restaurarea acestora.
Citeşte şi Pasajul subteran de la Piaţa Presei este GATA. De ce întârzie INAUGURAREA