Potrivit unui comunicat de presă Metrorex, lucrările la structura de rezistenţă sunt gata în proporţie de 95%, gradul de realizare 100% trebuind să fie gata la 31 decembrie. Ulterior, Metrorex mai are la dispoziţie încă 15 luni pentru finisaje, electrică şi achiziţia de trenuri, pentru ca, în martie 2017 călătorii să poată merge deja cu metroul.
După cum merg lucrurile în prezent, structura de rezistenţă nu va fi gata 100% până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, nici termenul martie 2017 nu va fi respectat. De altfel, chiar cel responsabil în mod direct de proiect, fostul director de Investiţii al Metrorex, actual director CNADNR, Cătălin Homor declara recent că Metroul de Drumul Taberei este în mare întârziere. „Întârzierile sunt de un an şi jumătate – un an şi şapte luni. Îmi cer scuze pentru disconfortul creat, dar acesta este impactul unui proiect major. Nu putem inventa o tehnologie prin care să nu perturbăm zona. Asta este o tehnologie care se foloseşte în toată lumea”, a explicat el, potrivit economica.net.
Săpăturile din subteran au fost la un pas să producă o tragedie la Eroilor, unde asfaltul s-a surpat şi blocurile din zonă au fost în pericol să se prăbuşească. Autorităţile au decis închiderea circulaţiei în această zonă pentru 30 de zile iar antreprenorul general al Metroului de Drumul Taberei Astaldi a precizat că a rezolvat problema.
Potrivit unui comunicat de presă, incidentul a avut loc în urma străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei staţiei de metrou Eroilor în zona intersecţiei dintre axul 1 si linia 2 pentru intrarea în statie a utilajului TBM. S-au produs infiltraţii cu antrenare de material solid pe conturul utilajului. În acelaşi timp, s-a constatat şi ruperea unui puţ de epuisment, aflat sub carosabil, în zona de circulaţie restricţionată anterior. Această stare de fapt a condus la apariţia fenomenului de sifonare în staţia Eroilor 2, cu ulterioarele probleme de tasare a carosabilului, a clădirilor adiacente şi afectare a utilităţilor din zona intersecţiei Bulevardul Eroilor cu Bulevardul Eroii Sanitari.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Transporturilor Dan Costescu declara că traficul de suprafaţă va fi reluat până la sfârşitul anului.
‘Partea bună este că în momentul acesta se pot continua lucrările (la magistrala 5 de metrou – n. r.) şi se lucrează subteran, fără să mai încurcăm foarte mult traficul la suprafaţă. Traficul la suprafaţă va fi reluat şi el în mare parte la sfârşitul anului – asta este vestea bună -, deci în sfârşit acel cartier va fi deblocat după eliberarea celor şase staţii din nouă’, a afirmat şeful de la Transporturi.
La rândul său, Homor a menţionat că lucrările la metroul din Drumul Taberei evoluează într-un ritm acceptabil, în ciuda întârzierilor din program.
În 2011, Metrorex a semnat contractul pentru execuţia lucrărilor de structură la tronsonul Doamnei – Eroilor al Magistralei 5 de metrou „Drumul Taberei – Pantelimon” cu consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM si AB Construct (Romania), valoarea contractului fiind de 215 milioane euro, fără TVA. Tronsonul va avea nouă staţii, în lungime de 6,2 kilometri. Întregul proiect, inclusiv achiziţia de trenuri, costă 1,2 miliarde de euro, fără TVA, din care contribuţia UE este de circa 700 de milioane de euro.
Citeşte şi