Pe 12 martie, cu trei zile înainte de declanșarea stării de urgență, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunța că în privința lucrărilor de infrastructură acestea vor fi sistate pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19 în Capitală.
„Am sistat activitatea în toate şantierele din Bucureşti pentru motivul foarte clar că aceşti lucrători veneau din toate zonele limitrofe ale Capitalei şi, la rândul lor, se întâlneau cu români care s-au întors acasă din Italia, din Spania, din ‘zone roşii’ şi atunci exista un risc foarte mare ca inclusiv aceşti angajaţi de pe şantiere să aducă în Capitală coronavirusul. De aceea am sistat activitatea pe şantiere”, explica la vremea respectivă edilul-șef.
Printre șantierele din București se numără și cel al supralărgirii Șoselei Fabrica de Glucoză, o lucrare critică pentru descongestionarea traficului din cel mai aglomerat cartier de afaceri din România – Pipera Sud, potrivit buletindebucuresti.
La două luni de la anunțul primarului general, și cu o săptămâna înainte de ridicarea stării de urgență, Buletin de București a verificat în teren stadiul lucrărilor care, potrivit panoului de identificare al lucrării, ar fi trebuit să fi fost gata încă din 21 ianuarie.
În timp ce pe porțiunea cuprinsă între str. Barbu Văcărescu și Șoseaua Petricani se circulă pe un singur sens, zona dintre Calea Floreasca și str. Barbu Văcărescu este complet blocată de lucrări. Aici câțiva muncitori lucrau la turnarea unui strat de asfalt iar alții se odihneau, mult după ora prânzului.
Proiectul de modernizare a drumului moștenit din perioada interbelică, presupune lărgirea la 4 benzi, două pentru fiecare sens de circulație. Potrivit planurilor tehnice, fiecare bandă va avea 3,5 metri lățime, iar trotuarele vor include și o pistă pentru bicicliști pentru fiecare sens.
Discuțiile pentru supralărgirea Șoselei Fabrica de Glucoză au început acum mai bine de 10 ani. Pe lângă modificările de bugete și dispute de ordin politic, la mijloc au fost și o serie de exproprieri controversate, care au culmitat spre final cu prețuri de 1.074 de euro per metru pătrat.
Mai mult, pentru ultimul lot necesar lucrărilor și care a însemnat o suprafață de doar 24 de metri pătrați, municipalitatea a plătit aproape 26.000 de euro.
Contractul pentru execuția lucrărilor este semnat în 2017, totul ca urmare a faptului că șantierul la autostrada urbană care leagă Șoseaua Petricani de secțiunea DNCB – Ploiești era la rându-i pe ultima sută de metri, iar inagurarea tronsonului ar fi crescut și mai mult trama stradală din zona cartierului de afaceri Pipera Sud.