Lucratul de acasă, un pericol pentru sănătatea coloanei vertebrale și a psihicului. Ce se întâmplă când „mutăm biroul” în pat

Lucratul de acasă a devenit un aspect din ce în ce mai real în viața multor persoane, încă de la începutul pandemiei. Atunci când biroul se mută în pat, sănătatea fizică și psihică este afectată.
Ruxandra Rădulescu
23 sept. 2021, 13:48
Lucratul de acasă, un pericol pentru sănătatea coloanei vertebrale și a psihicului. Ce se întâmplă când

Lucratul de acasă este o realitate pentru foarte multe persoane, mai ales în contextul pandemiei, când pentru evitarea infectării, tot mai mulți angajatori au decis că renunțarea la spațiul de lucru comun.

A lucra de acasă poate oferi anumite beneficii cum ar fi faptul că ne putem trezi ceva mai târziu decât de obicei deorece singurul drum pe care îl avem de făcut este din pat la biroul de acasă.

Cu toate acestea atot mai multe persoane care desfășăară o muncă de birou prefer să lucreze direct din pat. Aceasta idee pare una extrem de atrăgătoare la început și chiar pare a oferi mai mult confort fizic și am crede că devenim chiar mai productivi. Din păcare adevărul este cu totul atul, iar specialiștii avertizează că atunci când mutăm biroul în confortul patului de acasă, ne expunem unor afecțiuni fizice și psihice.

Potrivit unui studiu, condus de experții americani, din noiembrie 2020, 72% din cele 1.000 de persoane chestionate au recunoscut că au lucrat din pat în timpul pandemiei, când sediile companiilor au fost închise.

Unul din 10 respndenți a declarat că și-a petrecut „cea mai mare parte sau toată săptămâna de lucru”, 24-40 de ore sau mai mult, în pat. Acest lucru este valabil mai ales pentru angajații tineri: în Marea Britanie, cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani sunt cel mai puțin susceptibili de a avea un birou și un scaun adecvat și sunt de două ori mai predispuși să lucreze din pat decât angajații mai în vârstă.

Experții susțin că, indiferent dacă oamenii lucrează din pat sau nu, recomandarea este aceeași: a sta în șezut pentru perioade îndelungate de timp nu este sănătos pentru fizicul nostru, de aceea este foarte important să ne schimbăm poziția în timpul muncii de birou ori de câte ori este posibil.

Gâtul, spatele, șoldurile și multe altele sunt în stare permanentă de tensiune atunci când ne aflăm pe o suprafață moale.

„Nimic din ceea ce presupune lucratul din pat nu este optim pentru sănătatea noastră. Postura nu este suținută într-o manieră sănătoasă, care să vă facă să dați randament”, spune Susan Hallbeck, directorul ingineriei sistemelor de îngrijire a sănătății de la Clinica Mayo, una dintre cele mai mari instituții de cercetare medicală din SUA.

Lucratul de acasă: „Patul este recomandat doar pentru trei activități”

Tinerii sunt deosebit de susceptibili să cadă victime acestor obiceiuri proaste, deoarece este posibil să nu simtă efectele negative imediat. Dar durerea va apărea în timp. Pentru anumite persoane poate fi deja prea târziu pentru a anula problemele ergonomice cu care se vor confrunta în timp.

Aceste afecțiuni ar putea include dureri de cap simple și s-ar putea extinde și la rigiditatea permanentă a spatelui, la apariția artritei și a ceea ce se numește durere cervicală – adică durerea oaselor, ligamentelor și mușchilor din gât care permit mișcarea.

„Orice este mai bun decât să continui un obicei prost. Ori de câte ori te poți opri, oprește-te ”, spune Hallbeck.

Lucrul de acasă timp de un an dăunează nu numai corpului, dar și productivitatea muncii precum și obiceiurile de somn.

„În calitate de specialiști în somn, avem tendința de a recomanda ca patul să fie pentru: dormit, pentru sex sau pentru când ești bolnav” , spune Rachel Salas, profesor asociat de neurologie și expert în somn la Universitatea Johns Hopkins din Maryland.

„Cu cât te uiți mai mult la televizor în pat, sau joci jocuri video în loc să dormi, creierul tău începe să învețe:„ oh, OK, putem face oricare dintre aceste activități în pat ”. Creierul uman începe să facă niște conexiuni nesănătoase, care în cele din urmă evoluează spre comportamente condiționate. ”, au mai adăugat experții, potrivit BBC.

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy