Regula generală stabilită de Codul muncii este că salariații trebuie să stea acasă în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Totuși, regula nu se aplică anumitor categorii de persoane.
Mai exact, unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică trebuie să asigure asistență medicală, respectiv alimente de strictă necesitate, astfel că au programe speciale de lucru în liberele legale. „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, prevede actul normativ indicat.
ZILE LIBERE: Cât vor sta românii acasă de Crăciun şi Revelion
De asemenea, în zilele de sărbătoare legală mai trebuie să lucreze și persoanele a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității.
În fine, trebuie amintit că angajatorii care se ocupă în centrele comerciale cu vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare pot să-și cheme salariații la muncă, în zilele de sărbătoare legală, doar dacă acordă compensațiile legale, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Munca în zilele nelucrătoare trebuie compensată cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive întemeiate, nu se acordă zile libere, salariații au dreptul la un spor salarial.
Atenție! Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, informează avocatnet.ro.
Salariații cu program de lucru de luni până vineri se vor mai bucura în acest an de o singură zi liberă legală, conform prevederilor Codului muncii. Concret, din moment ce prima zi de Crăciun (25 decembrie) pică duminica, angajatorii vor trebui să dea liber salariaților doar în a doua zi de Crăciun (26 decembrie), ce pică lunea.
CITEŞTE ŞI Noi drepturi pentru salariaţi începând din decembrie 2016
Anul viitor, românii au 14 zile de sărbătoare, nelucrătoare. Doar 11 însă pică în timpul săptămânii:
ZILE LIBERE 2017
1 ianuarie (duminică), 2 ianuarie (luni) — Anul Nou
24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române
16 aprilie (duminică), 17 aprilie (luni) — Paștele ortodox
1 Mai (luni) — Ziua Muncii
1 Iunie (joi) – Ziua Copilului
4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) — Rusalii
15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României
25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul
Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi ) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni). În 2017, Paştele catoloc pică în aceeaşi zi cu cu Paştele ortodox.
Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 iunie – 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de marţi.
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.