Noul Suveran Pontif, papa Francisc I, a înregistrat multe premiere de la alegerea sa la Vatican.
Spre deosebire de predecesorii săi, Ioan al XIII-lea (1958), Paul al VI-lea (1963), Ioan Paul I (1978), Ioan Paul al II-lea (1978) și Benedict al XVI-lea (2005), papa Francisc I nu a ridicat brațele în sus în faţa celor 150.000 de persoane care îl aşteptau în piaţă după alegerea sa.
El a zâmbit timid și a făcut o binecuvântare simplă cu mâna dreaptă. Apoi el s-a oprit şi şi-a lăsat braţele drepte pe lângă corp, potrivit discovery.com.
Purtând doar o sutană albă simplă, în loc de patrafirul şi capa roșie, și o cruce simplă, în loc de o cruce de aur supradimensionată pe piept, Francisc a facut din nou istorie când a cerut mulțimii să se roage pentru el.
Papa Francisc a înregistrat o nouă premieră în primele ore ca lider al lumii catolice prin refuzul de a utiliza mașina papală, un Mercedes confortabil, preferând în schimb să meargă cu autobuzul, împreună cu ceilalţi cardinali.
La prima Liturghie ca șef al Bisericii Catolice, Papa Francisc a arătat o diferenţă izbitoare faţă de predecesorul său, ţinând slujba cu fața la oameni, nu cu spatele la ei, cum făcea Papa Benedict al XVI-lea.
Mai mult, în cadrul Liturghiei, noul papă, ales pe 14 martie, a folosit un crucifix mic, spre deosebire de practica fostului papă care folosea crucifixe uriașe în stil baroc.
Probabil cea mai controversată decizie a fost însă alegerea numelui de Francisc.
Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio a motivat la scurt timp după alegerea sa modul în care a fost inspirat să ia numele Sfântului Francisc de Assisi prin importanța pe care o acordă ajutorării celor săraci. Papa Francisc a mai declarat şi că ar vrea „o Biserică săracă, pentru săraci”.
Într-adevăr, numele Francisc simbolizează „sărăcie, umilință şi simplitate”.
Mai mult, părintele iezuit Federico Lombardi a anunţat recent, în cursul unei conferinţe de presă de la Vatican, că papa Francisc I nu doreşte să poarte un inel de aur şi „a ales un inel de argint aurit”.
Papa Francisc va primi „Inelul Pescarului” în cursul ceremoniei de întronizare care se va desfăşura marţi la Vatican, potrivit Agerpres.
În tradiţia Bisericii Catolice, „Inelul Pescarului” (Anulus piscatoris), pe care papa îl poartă la mâna dreaptă, este distrus, sau „terminat”, în limbajul Sfântului Scaun, imediat după moartea unui Suveran Pontif.
„Inelul Pescarului” face oficial parte din însemnele unui Suveran Pontif, care este identificat, de Biserica Catolică, cu succesorul Sfântului Petru, a cărui meserie era aceea de pescar. „Anulus piscatoris” este fabricat, în aur masiv, pentru fiecare nou Pontif şi conţine, în relief, o imagine a Sfântului Petru care pescuieşte dintr-o barcă.
Blazonul Papei Francisc seamănă cu cel pe care acesta l-a ales pe când era arhiepiscopul Buenos Airesului şi este „de o simplitate desăvârşită”, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi, relatează Mediafax.
Diferenţa între blazonul de arhipescop şi blazonul de Papă al lui Francisc este că cel al lui Jorge Bergoglio, înainte de alegere, avea mitra simplă de cardinal pe însemne, iar de-acum o va avea pe cea papală.