Dieta si coeficientul de inteligenta
John Protzko, doctorand la Steinhardt School of Culture, Education and Human Development din cadrul Universitatii din New York, a centralizat datele mai multor studii pentru a afla ce anume influenteaza cresterea coeficientului de inteligenta la copii.
„Scopul principal al cercetarii este sa intelegem natura inteligentei pentru a ne da seama cum o putem dezvolta inca din stadii incipiente”, au declarat Joshua Aronson si Clancy Blair, profesorii coordonatori ai lucrarii de doctorat realizate de John Protzko.
In urma centralizarii informatiilor intr-o baza de date, s-a descoperit faptul ca marimea coeficientului de inteligenta la copii este in stransa legatura cu dieta si mediul inconjurator. Suplimentand dieta gravidei si, ulterior, a copilului cu acizi grasi polinesaturati, alimente bogate in Omega-3, creste coeficientul de inteligenta a acestuia cu 3,5 puncte. Si asta pentru ca acesti acizi grasi contribuie din plin la dezvoltarea celulelor nervoase. Nu s-a descoperit, inca, daca si alte suplimente precum fierul, complexul vitaminic B, zincul si alti nutrienti au acelasi efect asupra inteligentei.
Cititul creste coeficientul de inteligenta
Un al treilea factor hotarator in crestearea coeficientului de inteligenta a copilului este cititul. Interactiunea cu cititul intervine inca din faza intrauterina, cand mamele ii citesc povesti copilului. Apoi, pe masura ce acestia cresc, atentia se va indrepta spre citirea interactiva. Acest lucru duce la imbunatatirea cu 6 puncte a coeficientului de inteligenta. Specialistii considera ca, prin citit, se accelereaza dezvoltarea vorbirii, ceea ce contribuie la imbunatatirea IQ-ului.
John Protzko a intarit ideea ca IQ-ul depinde foarte mult de mediul in care creste copilul si si-a manifestat dorinta de a continua acest studiu pentru a descoperi noi si noi modalitati prin care coeficientul de inteligenta poate fi sporit.
Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro