Fenomenul unic creat de aurora boreală, denumit și „Luminile Nordului”, este rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite din Soare, în timpul unei erupții solare puternice.
Spectacolul coloristic observat în timpul aurorei boreale are, cel mai adesea, o tonalitate tipică de galben-verzui, fiind produsă de moleculele de oxigen situate la înălţimea de circa 96 kilometri.
Aurorele de culoare complet roşie sunt rare şi sunt produse de particulele de oxigen situate la înălţimi de peste 320 kilometri.
Cele mai bune locuri unde poate fi observată sunt partea de nord-vest a Canadei, Alaska, Norvegia, Islanda şi nordul Siberiei. Aurorele australe nu sunt atât de vizibile precum cele nordice, datorită faptului că apar în mod concentrat doar în Antarctica.
Cercetătorii au mai descoperit că activitatea aurorelor este una ciclică, apărând în medie la circa 11 ani.
Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre acest fenomen – spectacol al naturii:
1. Aurora boreală nu este un fenomen exclusiv terestru, el are loc și pe alte planete din sistemul nostru solar. Dacă se întâmplă să ajungi într-o zi pe Saturn, Marte, Jupiter sau Venus, să nu uiți să faci niște fotografii cu aurora boreală.
2. Mai puțin cunoscut este faptul că nu numai în emisfera nordică se întâmplă acest fenomen.
Citește mai mult pe antenasatelor.ro